25 feb. 2019

Elsas Grunder - Vetedeg till bullar, längder, kransar och semlor

Vanilj- och kardemumma doftande bullar och nyplockade
luktärtor i skön förening.

100 gr smör, smältes
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
3 tsk kardemumma
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt
ca 1,4 L vetemjöl

Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, smör, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge. Ca 10 min i maskin och längre för hand.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Baka ut på önskat vis.


Vanilj- och kardemummabullar, 20 st
Fyllning
Ca 100 gr smör
Vaniljsocker (med svarta prickar i)


Strösocker till fyllning och ovanpå
Kardemumma
 


Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Bred på fyllningen.
Vik ihop degen och kavla den lätt.
Skär varje del i 10 lika stora remsor och snurra ihop dem.
Pensla snurrorna med 1 uppvispat ägg. Strö socker över dem.
Gräddas i 220 gr ca 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar