Man kan ju undra hur någon kom på idén att koka en apelsin i en timme för att göra en dressing… Men åh vad glad jag är för att någon gjorde det och delade med sig av receptet. Jag har använt dressingen till tandoorikryddad kyckling serverad på i princip samma sätt som veckans recept tillsammans med tortillabröd. Idag lagade jag till en bit lax och serverade salladen med grillat lantbröd. ”Man tager vad man haver” och toppar med lite kärlek och en god sås.
Smaklig läsning!
1 apelsin
50 gr honung
½ pkt saffran
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
600 gr laxfilé i bit med skinnet kvar
6 skivor citron
1 chili, skivad
1 klyfta vitlök, skivad
250 gr cocktailtomater
Salt och peppar
Havreris
Blandade sallatsblad
Dill
Skär bort botten och toppen på apelsinen.
Dela den i 8 delar och lägg i en kastrull.
Tillsätt honung, vinäger och vatten.
Koka långsamt i ca 1 timme tills vätskan är sirapslik.
Ställ åt sidan.
Koka havreris enligt förpackningen och låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg citronskivor, skivad chili, halverade tomater och vitlök på en plåt med papper.
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan neråt.
Salta och peppra.
Baka laxen 18-20 min i ugnen. Ta ut och låt svalna lite.
Blanda havreris och sallatsblad med apelsinsirapen, lägg upp på ett stort fat.
Bryt bitar av laxen och fördela på salladen tillsammans med citronskivor, chili, vitlök och cocktailtomater. Dekorera med dill.
Vitlöksyoghurt
2 dl naturell yoghurt
3 klyftor vitlök
1 tsk honung
salt och peppar
Riv vitlöken fint och blanda med övriga ingredisenser.
Ställ kallt fram till servering.
#inspiredbyottolenghi #elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #lax #apelsin #havreris #saffran #sallad #
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar