17 dec. 2021

Saltknäck

 


1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

1 msk smör

Flingsalt

Lägg alla ingredienser i en kastrull.

Koka till 125 grader.

Häll ut i en form med bakplåtspapper.

Strö över flingsalt.

Låt svalna och skär sedan i önskad storlek.

Det går självklart bra att hälla i knäckformar istället!

Vit fudge med polkaströssel

 


1 brk sötad kondenserad mjölk

320 gr vit choklad

polkaströssel

 

Värm den kondenserade mjölken och smält ner chokladen lite i taget under omrörning.

Häll ut på en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper.

Strö över strössel.

Låt svalna och skär sedan i bitar.

13 dec. 2021

Chokladtryffel, grundrecept 10–15 st

 


1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk smör 

kakao 

GÖR SÅ HÄR
Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

Häll grädden över chokladen.

Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

12 dec. 2021

MIna godaste saffransbullar, ca 20 st





Vetedeg:
1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör


Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 pkt saffran
1/2 pkt mandelmassa
1 dl russin

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg. 
Klicka i smöret.
Knåda degen 10 min i maskin. 
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Gör sockerlagen under tiden genom att koka upp vatten, tillsätta socker och röra tills sockret löst sig.
Ställ åt sidan för att svalna.
Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran tills det blir fluffigt och bred ut över degen.
Hyvla mandelmassa över och strö på russin.
Rulla eller vik ihop degen för snäckor.
10 st på varje deghalva för rejäla bullar.
Jäs till dubbel storlek. 
Grädda i 220 gr ca 13 min. (Bullarna ska ha en innertemperatur på 93 grader.)
Pensla direkt med sockerlag och låt svalna.
Pudra lite florsocker över. 

6 dec. 2021

Selleriremoulad


Rotselleri
Majonnäs
Citronsaft
Persilja
Salt och peppar

Skala och finriv sellerin.
Blanda med majonnäs så det blir krämigt, men inte blött.
Tillsätt citronsaft, hackad persilja, salt och peppar efter tycke och smak.

Smarta köksknep och husmorstips

Köksknep och husmorstips kan man aldrig få för många så den boken önskar jag mig själv men ger även bort till den som just fått sin första lägenhet.


Hur räddar man en skuren sås, undviker att pastavattnet kokar över och hackar lök som ett proffs? 

Här bjuds du på hundratals smarta knep och klassiska husmorstips som gör kökslivet både enklare och roligare. Vässa dina kunskaper i matlagning och bakning och lär dig hålla köket skinande rent med hjälp av bikarbonat, ättika och citron. 

Detta är en bok för alla hemmakockar!  

Saffransbiskiver

 


Mina goda saffransbiskvier har hängt med ett par år men än har jag inte tröttnat på dem. De är lite pilliga att göra, men väl värda pysslet. 

200 gr mandelmassa 
½ dl socker 
1 äggvita 
150 gr smör 
1 pkt saffran 
2 tsk cognac 
1 ½ dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 äggula 
150 gr vit choklad 

Sätt ugnen på 175 gr. 
Lägg saffran i cognacen och låt stå. 
Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med socker och äggvita. 
Rulla små bollar och lägg på plåt, platta sedan till dem lite. 
Grädda 10-15 minuter, låt svalna. 
Vispa smöret vitt och tillsätt sedan saffran, flor- och vaniljsocker. 
Bred smeten på biskvibottnarna och ställ sedan kallt, gärna i frysen, minst 1 timme. 
Smält chokladen och doppa biskvierna.