27 feb. 2022

Värmande morotscurry med citronyoghurt, 4 port

 


1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 chili
”en tumme” ingefära
600 gr morot
2 msk olja
½ msk gul curry
1 burk krossad tomat
ev. vatten
salt, peppar, socker

2 dl grekisk yoghurt
½ citron, skal och saft
2 tsk honung

Skala lök, vitlök, ingefära och morot.
Skär i grova bitar och lägg i en matberedare tillsammans med chili.
Mixa snabbt till grova bitar.
Häll oljan i en gryta och tillsätt curryn. Fräs i ca 30 sek.
Tillsätt morotsblandningen och rör om ordentligt.
Efter ca 5 min tillsätter du krossad tomat, kokar upp och smakar av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
Låt grytan puttra 20-30 min. Tillsätt lite vatten om det känns för torrt.
Blanda yoghurt med skal och saft från en halv citron.
Smaka av med lite salt, peppar och honung.

13 feb. 2022

Cole Slaw på spetskål

 

500 gr spetskål

1 stor morot

1,5 dl majonnäs

1 tsk ättika

1 tsk honung

salt och peppar

Strimla kålen fint, gärna med mandolin, och grovriv moroten.

Lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser.

Blanda väl och låt gärna stå någon timme så kålen mjuknar lite.

Praktisk plåtmat - en plåt=två rätter!


Marinerade drumsticks, 8 port

2 kg kycklingben

olja

1 gul lök, klyftad

1 ask cocktailtomat

1 paprika, skivad

salt och peppar

ev chiliflakes

 

Marinad

2 dl ketchup

½ dl worchestershiresås

½ dl soya

1 msk honung

1 msk oregano

 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.

Lägg i kycklingbenen i en skål, slå över marinaden och blanda ordentligt.

Ställ in i kylen över natten, eller minst 4 timmar.

Jag tar ofta kyckling direkt från frysen och marinerar.

Sätt ugnen på 180 grader.

Olja en plåt och fördela ut kycklingbenen, tomater, lök och paprika.

Salta och peppra. Strö över lite chiliflakes om du gillar hetta.

Kör kycklingen i ugnen 35-40 min.

 

Serveringsförslag 1:

Linda lite grillfolie runt änden på kycklingbenen.

Fiska upp grönsakerna och använd som dipp-sås på utflykten tillsammans med lite grönsaksstavar.

 

Serveringsförslag 2:

Plocka bort köttet från kycklingbenen.

Blanda köttet med grönsaker och sky.

Lägg blandningen i hamburgerbröd, eller annat bröd, tillsammans med Cole Slaw.

6 feb. 2022

Grönsaksfyllda ”Summerrolls”, 4 pers



4 dl fint strimlad vitkål
10 cm purjolök, strimlad
2 morötter, grovt rivna
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 msk riven ingefära
3 msk olja
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 frp kikärtor
8 rispappersark
koriander
rostade sesamfrön


Fräs alla grönsaker utom kikärtorna i oljan 4-5 min.
Tillsätt soja och sesamolja.
Ställ åt sidan för att svalna.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt.
Kläm sönder dem med händerna och blanda med resten av grönsakerna.
Blöt en kökshandduk och vrid sedan ur den ordentligt och lägg på en bricka.
Blötlägg ett rispapper åt gången och lägg över det på en tallrik.
Lägg 1 dl av grönsaksfräset på mitten av pappret.
Rulla ihop och vik in sidorna så rullen blir tät.
Rullarna behöver vara fasta i konsistensen för att du sen ska kunna skära dem.
Lägg dem på brickan och täck med den fuktiga handduken.
Ställ rullarna kallt fram till servering, dela dem på mitten och strö över sesamfrön.
Servera med dippsåsen och färsk koriander.

Dippsås
1 dl japansk soja
1 msk sesamolja1
limefrukt, saften
2 tsk riven ingefära
Blanda alla ingredienser med mixerstav.
Klart!


4 feb. 2022

Bettinas koreanska pannkakor, 2 port


Pannkakor
1,5 dl mjöl
2 dl vatten
1 nypa bakpulver
olja till stekning
2 dl riven vitkål
1 dl riven morot
1/2 salladslök, strimlad

Dressing
4 msk ljus soja
1/2 lime, saften
1 msk sesamolja
1 tsk honung
1 tsk riven vitlök

Topping
Sesamfrön
Koriander
Srirachasås

Mixa ihop alla ingredienser till dressingen.
Ställ kallt.
Blanda mjöl, vatten och bakpulver i en bunke.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Tillsätt grönsakerna och stek ca 5 min.
Sprid ut grönsakerna jämt i pannan och häll över pannkakssmeten.
Stek ca 5 min på varje sida tills pannkakan blir krispig och gyllenbrun.
Skär i bitar och toppa upp med sesamfrön, srirachasås och koriander.
Ät direkt tillsammans med den goda dressingen.

30 jan. 2022

Citronmousse med passionsfrukt, 8-10 port


3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lemoncurd
1 gelatinblad
4 passionsfrukter

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Smält under tiden lemoncurden försiktigt i en kastrull.
När gelatinbladet är mjukt rör du ner det i curden.
Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten i curden.
Vispa grädden toppig och blanda sedan samman med curden.
Klicka eller spritsa moussen i glas.
Dekorera med passionsfrukt.

Lemoncurd, ca 3 dl


3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 ägg
50 g smör

Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta. 
Pressa i saften av citronerna och låt koka upp 1 minuter. 
Sila bort skalen för att undvika att smaken blir bitter.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman. 
Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.