20 nov. 2022

Vita pepparkakor, ca 100 st

 Snön som kom i helgen inspirerade till helvita recept. Hög tid att sätta i gång med lite bakat inför advent...
Vita pepparkakor blir urgulliga när de pyntas med gelé och kan med fördel hängas upp i granen. Smaklig läsning!


200 gr smör
2 1/2 dl florsocker 2 ägg
1 krm ingefära
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vatten
1 citron, finrivet skal

Rör ihop matfett och socker.
Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Tillsätt ingefära, vetemjöl, hjorthornssalt och vatten. Smaksätt med finrivet citronskal.
Arbeta samman till en slät deg.
Gör en tjock rulle, plasta in den ordentligt och låt vila i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 175°.
Ta fram lite i taget av den kalla degen och kavla ut tunt på mjölat bakbord.
Ta ut figurer och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills de börjar få svagt gyllenbrun färg.


Chilisås

25 röda chilis
1 lagerblad 
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano 
2 tsk granulerad vitlök
Salt
Vatten

Ta bort stjälkar och frön från chilin.
Lägg dem i en kastrull och häll över vatten så de täcks ordentligt.
Lägg i lagerbladet tillsammans med de andra kryddorna, utom saltet, och koka i 20 min.
Låt svalna lite och lyft sedan ut lagerbladet. Mixa chilin till puré med en mixerstav.
Passera chilin genom en sil lite i taget.
Smaka av med salt.
Häll upp på flaska.
Är såsen för tunn kan du koka upp den och reda av med lite maizena. 


Glaze med chili och ingefära

När jag skriver det här är jag på efterlängtad semester. Visst var jag ledig under pandemin, men så värst vilsamt var det inte att oroas för mitt eget och mina anställdas levebröd. Nu pustar jag ut och ser fram emot december och faktiskt även januari som bjuder på en massa roliga kalas. Eftersom vi börjat uppladdningen inför jul bjuder jag på en härlig glaze till revbensspjällen.

Smaklig läsning! 


3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 msk råsocker
2 msk ketchup

1 msk äppelcidervinäger 
1 tsk chiliflakes
1 msk riven ingefära 
Svartpeppar


Mortla vitlöksklyftorna med saltet.
Tillsätt senap, soja, råsocker och ketchup.
Mal rejält med svartpeppar, minst två teskedar, och tillsätt chili, ingefära och vinäger.
Blanda allt tills du får en tjock, härlig smet.
Pensla revbensspjällen rejält med glazen och låt dem sedan vila i ett par timmar för att ta riktigt bra smak.

13 nov. 2022

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port



Jag gillar att ta en ganska enkel råvara och snitsa till den lite. Fläskytterfilé är detsamma som benfri kotlettrad och det man gör kassler av. I dagens recept blir det en variant på italiensk porchetta som jag smaksätter med vitlök, örter och citron. Servera med blanda rotfrukter och dragonsås, eller på en nygrillad bit surdegsbröd med  örtmajonnäs. Smaklig läsning!

 

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port

800 gr fläskytterfile

3-4 vitlöksklyftor

2 tsk malen fänkål

½ citron, skalet

3 msk hackad persilja

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett snitt längs med filén ca 1 ½ cm tjockt.

Fortsätt snitta och vik ut filén tills du får ett 1 ½ cm tjockt ark.

Riv vitlöken och fördela på köttet.

Strö över citronskal, fänkål, persilja, salt och peppar.

Rulla ihop som en rulltårta och bind upp den med steksnöre.

Lägg karrén på ugnsgallret och ställ en långpanna med 4 dl vatten i under.

Ugnsbaka karrén ca 3 ½ timme eller tills den har en innertemperatur mellan 72-75 grader.

Ta ut karrén, lägg den i aluminiumfolie och låt den vila 30 min före tranchering.

 

Dragonsås, 4 port

3 dl grädde

1 msk kalvfond

2 tsk kinesisk soja

1 msk torkad dragon, eller annan örtkrydda

 

Häll alla ingredienser i en kastrull.

Koka upp och sjud ca 10 min tills såsen tjocknar lite.

Servera rykande varm.










 

3 nov. 2022

Friterade potatisskal - Svinnsmart och svingott :)

Jag är alldeles för otålig för att skala potatis om jag inte ska göra mos.
När jag ändå skalar passar jag på att glädja barnen med friterade skal som snacks i väntan på maten.
 

Potatis
Olja
Salt

Skala potatisen med kniv så får du lite tjockare skal.
Värm olja i en kastrull till 180 grader.
Lägg försiktigt ner skalen och fritera dem till önskad färg.
Lyft upp med hålslev, salta och servera direkt.
Gärna med en klick aioli.

Potatisklyftor, smörstekt svamp och dill


Fast potatis
Olja
Salt och peppar
Svamp av valfri sort
Smör
Dill

Sätt ugnen på 200 grader.
Klyfta potatisen och lägg den sedan i kokande vatten 4 min.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
Lägg över potatisen på en plåt, ringla över olja.
Salta och peppra, blanda väl.
Baka potatisen i ugnen till vacker färg.
Stek svampen med smör och strö den sedan över de bakade potatisarna.
Strö över dill.






Potatissoppa med saffran, 4 port

Efter att hamnat i kylan under 10-talets hets mot kolhydrater har potatis blivit riktigt trendigt. Och det var väl ändå på tiden för man kan ju göra så oerhört mycket gott och mättande till ett rimligt pris med denna älskade knöl. Idag bjuder jag på en soppa med potatis och saffran. Smaklig läsning!

 


Potatissoppa med saffran

8 medelstora potatisar i tärningar
1 gul lök i skivor
1 vitlök, finhackad
2 msk smör
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 pkt saffran
2 dl grädde
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i smöret tillsammans med potatisen.
Slå på vattnet, tillsätt buljongtärningen och koka tills potatisen mjuknat.
Tillsätt saffran och grädde. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.
Serveras omedelbart med ett riktigt gott bröd till.