Kompisar på besök i helgen och då stod det asiatiskt på önskelistan. Kycklingfärs är en ny favorit. Som med all annan kyckling är den så oerhört lätt att smaksätta och variationerna känns oändliga. I veckan recept har den fått sällskap av gul och röd curry samt grillad citron och vitlöksolja.
18 maj 2023
Kycklingbullar med cocoscurry, grillad citron och vitlöksolja, 6 port
30 apr. 2023
Tonkatsu med krämig kålsallad, 4 port
Nu avlöser långhelgerna varandra på löpande band känns det som. Härligt med en extra ledig dag och lite extra tid att lägga på maten kanske. I dag bjuder jag på ett favoritrecept, - krispiga japanska schnitzlar som ska skäras i strimlor och doppas i den goda såsen. Nykokt ris och den krämiga kålsalladen hör också till. Smaklig läsning!
Tonkatsu – krispig japansk schnitzel, 4 port
600 gr fläskytterfilé
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
olja till stekning
Skiva köttet i 8 lika stora bitar.
Banka schnitzlar med plätteringsjärn.
(Eller köp färdiga schnitzlar ifall du har on om tid och aggressioner att ta ut.)
Vispa upp äggen i en djup tallrik.
Häll mjöl och panko på varsin tallrik.
Vänd schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
Stek i rejält med olja tills schnitzlarna blir fint gyllene och genomstekta.
Servera med nykokt ris och tonkatsusåsen.
Tonkatsusås
1 dl ketchup
2 msk worcestershiresås
2 msk japansk soja
2 tsk socker
Blanda alla ingredienser och ställ kallt fram till servering.
Krämig kålsallad med soja & sesam
Vitkål
1 dl majonnäs
2 msk japansk soja
3 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
1 nypa socker
Strimla vitkålen riktigt fint med mandolin eller osthyvel.
Blanda samman övriga ingredienser och rör ner kålen lite i taget tills du har en krämig sallad.
Strö gärna lite extra sesamfrö på toppen.
27 apr. 2023
Lax med citron och rosépeppar
I dag skickar jag en hälsning inifrån mitt växthus. Vårvinterns alla sådder har satt full fart och det lyser grönt, grönt, grönt vart jag än vänder mig. Så härligt med all klorofyll! Mellan varven måste jag ju äta också, helst tillsammans med vänner och familj, så det gäller att göra det enkelt för sig. Kalla såser är perfekta att förbereda, en lax bakad i ugnen sköter sig mer eller mindre själv. Lite potatis och grönsaker till det så är saken BIFF. Smaklig läsning!
Citron- och rosépepparlax
1 bit hel lax (1,5 kg)
Salt
Peppar
Rosépeppar
Citronskivor
Sätt ugnen på 180 grader.
Putsa laxen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Krydda med salt, peppar och rosépeppar.
Lägg över på ett bakplåtspapper, vrid ihop ändarna och lägg på en ugnsfast form.
Baka i ugn ca 12-14 min. Skär ett snitt och kolla att den är genombakad, eller använd en stektermometer. Vid 45 grader är laxen perfekt enligt mitt tycke. Servera med min goda romsås, lite nykokt potatis och kanske lite nyskördade blad från din odling.
Tips!
Får du lax över kan du blanda den med lika delar majonnäs och créme fraiche.
Tillsätt några få droppar Liquid Smoke eller lite BBQ-sås.
Vips har du en härlig laxröra att lägga på en macka till lunch.

Romsås
2 dl crème fraiche
1 liten burk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar
Blanda samman alla ingredienser.
Ställ kallt fram till servering.
14 apr. 2023
Rabarberpaj med smultopping
En annan sak jag aldrig tröttnar på är rabarberpaj som går att variera i oändligthet. Strö över lite kardemumma, riv ner lite citronskal eller dofta över lite kanel efter gräddningen. Här kommer ett grundrecept att inspireras av som är gott redan som det är. Smaklig läsning!
13 apr. 2023
Prästostpaj med nötströssel och oregano
Smaklig läsning!
Prästostpaj med nötströssel och oregano
1 frp färdig pajdeg
3 dl riven prästost
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
1 dl rostade hasselnötter
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form med pajdegen och förgrädda skalet 10-15 min.
Blanda ägg och mjölk. Salta och peppra.
Lägg osten i det gräddade skalet, slå över mjölk/äggblandningen.
Baka pajen 20-30 min. (Beror på pajformens storlek.)
Ta ut och låt svalna något.
Strö över rostade hasselnötter, servera med en sallad och en god dressing.


6 apr. 2023
Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port
I dag bjuder jag på ett recept som jag tycker du ska göra Annandag påsk. Då har det äggats och påskats i dagarna tre så det är dags för lite hetare smaker. Själva grytan kan du göra i förväg och sedan värma upp, bröden blir allra godast om man serverar dem nystekta men degen kan du ha klar i kylen i god tid.
Smaklig läsning!
Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port
3 msk olja
2 gula lökar, skivade
6 vitlöksklyftor
2 morötter, tärnade
1 tsk sambal oelek
½ brk krossad tomat
2 tsk garam masala
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 kg kycklinglår med ben
1 ½ dl kokande vatten
1 frp kikärtor
salt och peppar
Stek lök, vitlök och morot i en vid, djup panna eller gryta tills löken blir gyllene, ca 10 min.
Tillsätt sambal, krossad tomat och alla kryddor, koka upp.
Maka lökröran åt sidan och lägg ner kycklingarna.
Lägg röran på kycklingarna och slå över kokande vatten.
Koka på hög värme 5 min, sänk sedan och låt puttra ca 45 min.
Slå över kikärtorna och låt dem bli varma. (ca 5 min)
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris, chapati och den svalkande yoghurtsåsen.
Chapati, 8 små eller 4-6 större
3 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser och knåda degen minst 5 min i maskin, gärna längre.
Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min eller mer.
Ta ut och dela degen i 8 bitar.
Rulla till bollar och kavla till tunna rundlar.
Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på varje sida.
Stapla bröden i en skål och täck med dubbla handdukar så bröden inte torkar ut.
Svalkande yoghurt med gurka och morot, 4 port
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
1 medelstor morot
1 msk citronsaft
1 tsk honung
1 tsk spiskummin
salt, peppar
Riv gurka och morot på grova sidan av ett rivjärn.
Lägg i en sil och pressa ur vätskan ordentligt.
Blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
2 apr. 2023
Chapatis, mjuka tunnbröd i stekpanna
Chapati, 8 små eller 4-6 större
3 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser och knåda degen minst 5 min i maskin, gärna längre.
Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min eller mer.
Ta ut och dela degen i 8 bitar.
Rulla till bollar och kavla till tunna rundlar.
Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på varje sida.
Stapla bröden i en skål och täck med dubbla handdukar så bröden inte torkar ut.