14 juli 2023

En fiskgryta är bra att ha i sin repertoar tycker jag. Blanda olika sorters fisk, toppa med räkor och servera med ett gott bröd och aioli i någon form. Vi har fått dille på chili-flakes och gjorde chiliaioli till den här grytan. Smaklig läsning!



Fiskgryta, 4 port
600 gr fisk, t.ex lax och torsk
200 gr skalade räkor
1 gul lök
1 paprika
2 morötter
½ chili
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
1 brk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk fiskfond
1/2 dl vin
Salt och peppar

Skala och skär alla grönsaker i oregelbunda bitar.
Fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med franska örter.
Tillsätt krossade tomater, fiskfond, vin och vatten.
Salta och peppra.
Koka upp och låt sjuda tills grönsaker och rotfrukter är färdiga men fortfarande är ”al dente”.
Skär under tiden upp fisken i lika stora bitar – då får de samma tillagningstid.
Lägg fisken i grytan och koka 3-5 minuter beroende på fisksort och storlek.
Toppa med räkorna, servera med aioli och bröd.

13 juli 2023

Läckra ugnspannkakor med körsbärssylt

Vid frukostbuffén på hotellet hörde jag mig själv säga ”Passa på att äta pannkakor nu ungar, för världens sämsta morsa orkar ju aldrig göra det hemma.” Pappan bredvid mig på frukostbuffén mumlade: -”Ah, då är jag världens sämsta farsa” och så skrattade vi gott. Någon pannkaks-mamma är jag inte, men det händer att jag slänger ihop en ugnspannkaka i små formar till efterrätt. De kräver bara en god sylt, en klick grädde och arbetsinsatsen är minimal. Perfekt i semestertid. Här kommer receptet tillsammans med en god körsbärssylt att toppa dem med. 
Smaklig läsning!



Pannkaka i muffinsform, 6-8 stora
2 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
2 ägg

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt mjölken lite i taget.
Knäck i äggen ett åt gången.
Blanda ordentligt.
Smörj muffinsformar i plåt eller ställ i pappersformar.
Grädda ca 20 min.



Körsbärssylt
1,5 kg urkärnade körsbär
3 msk pressad citron
8 dl strösocker

Mät upp alla ingredienser och lägg i en vid kastrull.
Värm upp långsamt och sjud tills bären sjunker ner mot botten, 20-30 min ungefär.
Skumma sylten ordentligt under tiden.
Häll upp på rena burkar, sätt på lock och låt svalna.




9 juli 2023

Ambassadörens körsbärspaj

 I veckan pallade vi traditonsenligt körsbär från grannen och bakade "Ambassadörens körsbärspaj" - det tycker jag du också ska göra. Smaklig läsning!


Pajdeg
125 gr smör, kallt
75 gr florsocker
1 ägg
250 gr vetemjöl

Mandelfyllning
150 gr smör, rumsvarmt
150 gr socker
150 gr mandelmjöl
1 ägg
1 äggula

Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och kör tills det blir en enda stor degboll.
Rulla till en rulle, slå plastfilm om och lägg in i kylen minst 30 min, gärna längre.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en form med avtagbar botten.
Kavla ut degen och klä formen.
Täck degen med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor eller bönor. (Ris går också bra)
Grädda pajskalet 15 min, ta bort ärtorna och grädda ytterligare ca 10 min.
Degen ska ha börjat få färg längs med kanterna.
Låt skalet svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och smör poröst.
Rör ner ägg, äggula och mandelmjöl.
Bred ut fyllningen i pajskalet.
Toppa med körsbär, andra bär eller frukt.
Ställ in i ugnen 20 min.
Eventuellt behöver du täcka pajen med aluminiumfolie de sista minutrarna.

Citronkräm
250 gr mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1-2 msk lemoncurd
Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens.
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.

#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #körsbär #körsbärspaj #ambassadör #citron #paj #pajdeg #citronkräm #strängnäs #succéer #baka #enkeltrecept #cherries #cherrypie #bakaenkelt #enkelpaj


8 juli 2023

Spröda flarn med betor och feta & En enkel morotssallad med asiatisk touch

Förra veckan var jag och familjen på en liten Sverigeturné. I Göteborg såg vi Bruce Springsteen dag 3, - mitt livs bästa konsertupplevelse. Självklart blev det ett besök på Liseberg, - min mans värsta bergochdalbaneupplevelse. Vi fortsatte ner till Skåne för att hälsa på släktingar innan vi styrde kosan hemåt och möttes av ett rejält skyfall. Men regnet och värmen har gjort att jag kunde skörda såväl morot och betor som de allra första späda lökarna som inspirerade till veckans recept.

Smaklig läsning!



SPRÖDA FLARN MED BETOR OCH FETA
Frasig smördeg täckt av nyplockade betor och smulad fetaost - en ljuvlig liten lunchrätt med ett rejäl fång sallad till.
1 gul beta
1 röd beta
2 ark smördeg
½ pkt fetaost
2 msk färskost med örter
3 tsk honung
Salt, peppar
1 uppvispat ägg

Koka betorna i saltat vatten. Låt dem svalna, skala dem och skär i tunna skivor.
Bred färskost på smördegen, men lämna en kant runt om.
Lägg på betor, smula över feta, salt och peppra lätt.
Pensla kanterna med ägget och ställ in i ugnen på 190 grader 12-14 minuter.
Serveras genast med en liten sallad till.



ENKEL MOROTSSALLAD MED ASIATISK TOUCH
1 morot
1/2 msk strimlad vårlök
½ vitlöksklyfta, riven
1 tsk finriven ingefära
1 nypa chilipulver
Salt
1 tsk soja
½ msk olja

Riv moroten grovt.
Blanda med lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll över oljan och sojan, blanda.

27 juni 2023

Ljuvlig jordgubbskompott


250 gr jordgubbar
1 äpple
1 vaniljstång
2 dl socker
Citronsaft


Marinera jordgubbarna med saften av en halv citron med urskrapad vaniljstång och socker över natten.
Häll över i en kastrull och låt koka till 106 grader. 
Skumma väl och slå sedan upp i varm, rengjord glasburk.
Kompotten är utmärkt att använda vid syltkaksbak, men kanske allra godast i en tallrik med riktigt kall filmjölk en solig dag.

22 juni 2023

Chimichurri på mitt vis



Chimichurri är en ren knockout när det gäller smak. Örter och syra i ljuv förening. Så ser över basförrådet för kyl och frys så kan du välkomna alla gäster med ett leende.
Smaklig läsning!

Chimichurri på mitt vis
2 dl hackad persilja
½ dl hackad koriander
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 citron, saften
½ - 1 dl olja
salt och peppar

Mixa alla ingredienser tills du får en pestoliknande sås.
Ställ kallt fram till servering.


Mangosalsa


Frisk och lite syrlig blir den här läckra salsan. Perfekt till sommarens alla grillmiddagar.
Smaklig läsning!

Mangosalsa
225 gr fryst mango
½ röd lök, finhackad
1 mask hackad koriander
1 tsk chiliflakes
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt salsan stå och safta till sig någon timme.