25 dec. 2019

Elsas Vintermat


24 dec. 2019

Elsas Jul - Caesarsallad av grönkål, 4 port – en snabbvariant!



4 rejäla nävar strimlad grönkål
2 dl majonnäs av god kvalitet (eller vegansk)
½ dl finriven parmesan (avstå om du vill ha en vegansk variant)
2 finrivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2-3 sardellfilér (eller 1 msk kapris)
1 tsk olivolja
Salt och peppar
Krutonger eller crostinis

Rör samman alla ingredienser till en krämig dressing.
Blanda kålen med dressingen och lägg upp i en skål.
Toppa med krutonger eller crostinis för lite härligt crunch.

22 dec. 2019

Elsas jul - Spenatsallad med kallrökt lax och sojasås, 4 port



1 påse babyspenat
1 pkt kallrökt lax
1 dl japansk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk ingefära
2 tsk honung
chiliflakes

Koka ihop soja, sesamolja, ingefära och honung till en lite klistrig sås.
Fördela spenaten på tallrikar och lägg över laxskivorna.
Ringla över sojasåsen och strö över lite chiliflakes.

Elsas jul - Paj med ädelost, grönkål och röd lök, 4 port



1 färdigt pajskal ca 22 cm
1 msk olja
Grönkål
1 röd lök
3 msk riven ädelost
2 ägg
2 dl mjölk eller grädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Skiva löken och fräs den tillsammans med grönkålen i oljan.
Salta och peppra.
Fördela grönsakerna i pajskalet, fyll på med riven ost.
Blanda ägg och mjölk, häll ner i pajskalet.
Grädda 20 – 30 min beroende på pajskalets tjocklek.

Äter du ens julmat på julafton?


Det undrar mina gäster ganska ofta...
Jo tack, visst gör jag det – det är ju någon annan som lagat den. Men efter julafton är jag nöjd och blir väldigt sugen på asiatiska smaker och lättare rätter. Med två fina recept med rester från julbordet i helt annan skepnad önskar jag er läsare en riktigt god jul!


5 dec. 2019

Elsas Jul - Fläskfilé med glöggsås och saffranspotatis, 4 port



600 gr fläskfilé
Salt och peppar
Ugnstermometer
2 dl vinglögg
1 msk hackad ingefära
3 msk soja

Putsa fläskfilén.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och bryn filén runt om.
Salta och peppra.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och slå över stekvätskan.
Stek köttet till en innertemperatur på 75 grader.
Låt köttet vila i aluminiumfolie ca 10 min.
Häll glöggen i en kastrull tillsammans med soja och ingefära.
Koka ner tills hälften av vätskan dunstat.
Smaka av med salt och peppar.

Saffranspotatis
1 pkt saffran
50 gr smör
Nykokt potatis

Smält smöret och tillsätt saffran.
Lägg ner hela eller delade potatisar och låt dem täckas av saffranssmöret.