På lördag packar jag och mina kollegor lastbilen och ställer oss på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. Vad vi har med oss hittar du här nedanför. Allt vi erbjuder är färskvaror så förbeställ gärna via telefon, mail eller vår webbutik . Vill äta gott redan på fredag? Förbeställ och hämta hos oss på Elsas Kantin från kl 15.00 - 17.00. Välkommen!
23 feb. 2021
LÖRDAG 27 FEBRUARI, GYLLENHJELMSTORGET I STRÄNGNÄS
11 feb. 2021
Filodegsorm med chorizofyllning, 4 port
200 gr chorizo eller annan färsk, kryddad korv
2 msk mild olja eller smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad vitkål
3 kokta potatisar, grovrivna.
½ brk krossad tomat
1 msk oregano
salt och peppar
12 ark filodeg, tinad
2 msk olja
riven ost
färska tomater
smör eller olja till formen
Tärna och hacka lök och vitlök. Skär upp korven och tärna köttet.
Stekt löken i olja, tillsätt korv och vitkål.
När löken börjar bli genomskinlig häller du i korven och låter den steka tills den är klar. Tillsätt krossad tomat, oregano, riven potatis och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan att svalna.
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg 2 ark filodeg ovanpå varandra på väl rengjord köksbänk. Lägg ytterligare 2+2 ark som överlappar lite på varandra så att du får en lång rektangel. Lägg hälften av fyllningen som en sträng längs med långsidan och rulla sedan ihop degen. Gör likadant med resterande ark och fyllning.Smörj en ugnsfast form med lite smör eller olja.
Lyft rullarna en i taget och snurra dem i formen.
Pensla med 2 msk olja. Strö över delade färska tomater och riven ost. Baka i ugnen 20-30 min till osten smält och degen blivit frasig.Servera med en stor sallad och en god dressing.
24 jan. 2021
Elsas "Boqueria" - en ny del i min verksamhet
När den andra vågen av Corona drog undan mattan för oss i början av november tappade jag fullkomligt farten. I en veckas tid levde jag som i koma till följd av sömnlösa nätter och en känsla av hopplöshet. Det var otäckt att inte känna igen sig själv men det som skrämde mig mest var min oförmåga att hitta på något sätt att komma runt det nya läget. Hade jag verkligen helt slut på idéer?
Det är då "världens bästa granne" sms:ar och föreslår att jag ska ta lastbilen ner till torget och servera varm mat. Min respons var väldigt ljummen, men där och då såddes ett frö som slog rot när en gäst mailade och frågade om vi inte kunde tillhandahålla halvlagad mat för avhämtning.
Glädjen och drivkraften kom tillbaka med full fart när jag insåg att om gästerna inte kan/vill/får komma till mig får jag komma till dem. Att ta en promenad i friska luften kommer myndigheterna nog aldrig förbjuda och äta bör man, annars dör man. Så föddes idén om Elsas "Boqueria", en handelsplats för restaurangmat som i framtiden kommer bli mobil.
Stort tack till er som kommer och äter på restaurangen, beställer take-out och catering eller handlar på torget. Vi är alla trötta på det här nu, men jag tröstar mig med att varje morgon jag vaknar är vi en dag närmare slutet på den här tiden.
10 jan. 2021
3 goda tips för Skåpmat
1. Mixa kapris med vitlök, 2 delar olja och 1 del vinäger. Så god till en grönkålssallad till exempel.
Timjan- och honungsrostad fläskytterfilé, 4 port
Ca 600 gr fläskytterfilé
Ett nytt år i Skafferiet
Foto av ready made från Pexels |
I januari kör vi traditionsenlig frys- och skafferirensning. Jag börjar med att plocka ut allt ur kylskåpet, kolla datum och allmän fräschör. Sedan torkar jag av burkar och lock, rengör hyllor och väggar med en blandning av ljummet vatten, diskmedel och lite ättika innan jag ställer tillbaka allt. Efter kylen är det frys och skafferi som får samma behandling och plötsligt infinner sig lusten att laga mat igen efter helgerna.
4 jan. 2021
Elsas Vintermat - Martins svampfyllda canneloni, 2 port