7 mars 2021

Så sköter du rosmarin

 


Enklast är att odla rosmarin i en rymlig lerkruka som får stå utomhus på sommaren och förvaras på en ljus, sval och frostfri plats på vintern. Du kan också plantera ut den i kryddlandet under sommaren och sedan gräva upp den till hösten. Se till så att plantan inte blir stående i vatten utan har det väl dränerat. Duscha den gärna då och då med blomspruta under vintern. 
Rosmarin växer sakta så ha tålamod!

Kyckling med smörbönor och rosmarin, 2 port


2 kycklingklubbor
2 msk olja
salt och peppar
1,5 dl vitt vin
3,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tjock skiva citron
4 kvistar rosmarin
1 brk stora vita bönor

Skär några snitt i skinnet på kycklingen.
Skölj bönorna.
Stek dem sedan i oljan på båda sidor tills skinnet blir gyllenbrunt.
Salta och peppra.
Lyft ur kycklingen och slå i vinet.
Vispa ur pannan så de goda kycklingsmakerna blandas med vinet.
Häll vinet i en gryta och lägg ner kycklingen.
Slå över vatten och kycklingfond. Koka upp.
Tillsätt citron, rosmarin och bönor.
Låt sjuda under lock ca 20 min.


28 feb. 2021

Wraps med rökt lax, avokado och wasabimajonnäs, 4 port


4 tortillabröd
1 pkt kallrökt lax (125 gr)
1 avokado
4 cornichons eller 4 msk färsk gurka
blandad sallad
4 msk majonnäs
1 tsk wasabi
1 msk citronsaft

Blanda majonnäs med wasabi och citronsaft. 
Smaka av med salt och peppar. 
Tärna gurkan, kärna ur avokadon och skär den i skivor. 
Skär ett snitt i brödet från klockan 6 till mitten av brödet. 
Lägg lax från kl. 9- kl. 12, lägg avokado från kl. 12 – kl. 3, sallad från kl.3 – kl.6. 
Vik den tomma delen mot laxen, laxen mot avokadon och sedan mot salladen. 
Då har du en trekantig wrap som är lätt att hantera. 
Lägg i en hamburgerficka eller ett helt vanligt kaffefilter.

23 feb. 2021

LÖRDAG 27 FEBRUARI, GYLLENHJELMSTORGET I STRÄNGNÄS


 

På lördag packar jag och mina kollegor lastbilen och ställer oss på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. Vad vi har med oss hittar du här nedanför. Allt vi erbjuder är färskvaror så förbeställ gärna via telefon, mail eller vår webbutik . Vill äta gott redan på fredag? Förbeställ och hämta hos oss på Elsas Kantin från kl 15.00 - 17.00. Välkommen!



11 feb. 2021

Filodegsorm med chorizofyllning, 4 port



200 gr chorizo eller annan färsk, kryddad korv
2 msk mild olja eller smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad vitkål
3 kokta potatisar, grovrivna.
½ brk krossad tomat
1 msk oregano
salt och peppar
12 ark filodeg, tinad
2 msk olja
riven ost
färska tomater
smör eller olja till formen


Tärna och hacka lök och vitlök. Skär upp korven och tärna köttet.
Stekt löken i olja, tillsätt korv och vitkål.
När löken börjar bli genomskinlig häller du i korven och låter den steka tills den är klar. Tillsätt krossad tomat, oregano, riven potatis och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan att svalna.

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg 2 ark filodeg ovanpå varandra på väl rengjord köksbänk. Lägg ytterligare 2+2 ark som överlappar lite på varandra så att du får en lång rektangel. Lägg hälften av fyllningen som en sträng längs med långsidan och rulla sedan ihop degen. Gör likadant med resterande ark och fyllning.
Smörj en ugnsfast form med lite smör eller olja.

Lyft rullarna en i taget och snurra dem i formen.

Pensla med 2 msk olja. Strö över delade färska tomater och riven ost. Baka i ugnen 20-30 min till osten smält och degen blivit frasig.

Servera med en stor sallad och en god dressing.



24 jan. 2021

Elsas "Boqueria" - en ny del i min verksamhet

 

När den andra vågen av Corona drog undan mattan för oss i början av november tappade jag fullkomligt farten. I en veckas tid levde jag som i koma till följd av sömnlösa nätter och en känsla av hopplöshet. Det var otäckt att inte känna igen sig själv men det som skrämde mig mest var min oförmåga att hitta på något sätt att komma runt det nya läget. Hade jag verkligen helt slut på idéer? 



Det är då "världens bästa granne" sms:ar och föreslår att jag ska ta lastbilen ner till torget och servera varm mat. Min respons var väldigt ljummen, men där och då såddes ett frö som slog rot när en gäst mailade och frågade om vi inte kunde tillhandahålla halvlagad mat för avhämtning. 

Glädjen och drivkraften kom tillbaka med full fart när jag insåg att om gästerna inte kan/vill/får komma till mig får jag komma till dem. Att ta en promenad i friska luften kommer myndigheterna nog aldrig förbjuda och äta bör man, annars dör man. Så föddes idén om Elsas "Boqueria", en handelsplats för restaurangmat som i framtiden kommer bli mobil. 

Stort tack till er som kommer och äter på restaurangen, beställer take-out och catering eller handlar på torget. Vi är alla trötta på det här nu, men jag tröstar mig med att varje morgon jag vaknar är vi en dag närmare slutet på den här tiden.



10 jan. 2021

3 goda tips för Skåpmat


1. Mixa kapris med vitlök, 2 delar olja och 1 del vinäger. Så god till en grönkålssallad till exempel.

2. Mixa halvtinade gröna ärtor från frysen med citronsaft, chili, olja, salt och peppar till en ”guacamole”. 

3. Grodda linser eller odla egna ärtskott på fönsterbrädan.