30 nov. 2023

Saffransglass med rostad kokos, nötter och choklad



"Saffransglass, fy fanken det är ju som att äta kall fiskgryta!" Min entusiasm svalnade något efter makens kommentar till min receptidé, men jag genomförde den ändå. Med rostad kokos, nötter och choklad för lite crunch blev den en succé. Ni kan ju gissa vem som åt mest, det var inte jag i alla fall så mycket kan jag säga. 

Saffransglass med rostad kokos, nötter och choklad
5 dl grädde
1 bkr sötad kondenserad mjölk
1 pkt saffran
1 dl kokos
nötter och choklad

Vispa grädden tillsammans med saffran tills den är lite hårdare än lösvispad.
Vänd ner kondenserad mjölk.
Frys över natten eller minst 6 timmar.
Ta fram ca 30 min innan servering.
Rosta kokos i torr stekpanna tills den får lite färg.
Hacka nötter och choklad.
Strö över hacket och kokosen precis innan servering.





29 nov. 2023

Saffransskorpor med vit choklad och tranbär


Knapriga skorpor fulla med smak. Perfekta till en kopp ganska starkt kaffe innan man ger sig ut i julhandeln. Alla knep är tillåtna i advent tänker jag. Smaklig läsning!

Saffransskorpor med vit choklad och tranbär

100 gr smör
1 pkt saffran
100 gr mandel
100 gr vit choklad
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär
3 ägg
2 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka mandel och choklad grovt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner de torra ingredienserna och det avsvalnade smöret.
Forma tre rullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda 20 min.
Sänk värmen till 75 grader.
Skär längderna på snedden i 1 cm tjocka skivor.
Lägg tillbaka skivorna på plåten med snittytan uppåt.
Ställ in i ugnen för att torka ca 1 timme.
Du kan behöva öppna luckan ett par gånger för att lufta.
Låt skorporna svalna och förvara dem i lufttät burk.
Göm burken för resten av familjen J

14 nov. 2023

Kryddiga lammfärsbullar med saffransris, 4 port

I dagens recept använder vi flera av kryddorna som förknippas med jul. Kanel, ingefära och kardemumma till grytan och riset färgas vackert gult och får härlig smak av saffran.



500 gr lammfärs
2 brk krossad tomat
1 paprika
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor skivade
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk + 1 msk spiskummin
1 buljongtärning
Ev en nypa socker
Salt och peppar

Blanda lammfärsen med 2 tsk spiskummin, salt och peppar.
Rulla till små bollar.
Fräs lök och vitlök tills de blir genomskinliga, tillsätt kryddorna, tärnad paprika och krossad tomat. (Lite chili passar också bra om man gillar hetta.)
Tillsätt buljongtärningen och låt koka ca 20 minuter.
Stek bullarna i stekpanna eller lägg försiktigt ner dem i såsen och koka dem färdiga.




Saffransris, 4 port
2 dl basmatiris
4 dl vatten
En nypa salt
1 msk rapsolja
½ pkt saffran

Fräs ris och saffran i oljan.
Slå försiktigt på vattnet. Koka upp och låt koka på medelhög värme 15 minuter.
Ställ åt sidan 5 minuter och ”fluffa” sedan upp riset med en gaffel innan servering.
Bild:  Rund bild med ris

9 nov. 2023

Morotssoppa med rostade kikärtor, 4 port

Plötsligt ställs man inför det faktum att det är dags att göra en förändring av livsstil för att kunna leva det liv man vill i framtiden. Förvånad och förbannad beskriver känslan som uppstod bäst vilken följdes av eftertankens kranka blekhet och en rejäl dos självrannsakan. En plan börjar ta form där både mer motion och tankar kring mat finns med. När den är klar delar jag den gärna, till dess får ni hålla till goda med dagens recept som är en härligt aromatisk morotssoppa med rostade kikärtor.
Smaklig läsning!

 

Morotssoppa med rostade kikärtor, 4 port

2 morötter

1 gul lök

2 klyftor vitlök, eller 1/2 solovitlök

1 msk olja

1 msk gul curry

2 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 brk krossad tomat

2 dl vatten

1 bkr cocosgrädde

1 buljongtärning

Salt och peppar

 

Skala och skiva morötterna.

Skala och skiva löken. Pressa vitlöken.

Häll oljan i en kastrull och fräs sedan lök, morötter och pressad vitlök 3-4 min tillsammans med kryddorna. Ta gärna mer av alla kryddor för mera smak.

Slå på en burk krossade tomat och 2 dl vatten tillsammans med en burk cocosgrädde.

Koka ca 15 min till morötterna mjuknat.

Mixa soppan slät.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan rykande het med rostade kikärtor på toppen.

 

Rostade kikärtor, 4 port

1 förp kikärtor

1 msk garam masala

 

Häll av spadet från kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt.

Rosta dem i torr stekpanna tillsammans med garam masala 4-5 min.

 

7 nov. 2023

Pepparkakspannacotta, 4 stora eller 8 små

Jag har fått en jultokig tonåring i familjen. Redan i augusti, efter att ha spenderat en vecka i ett kokhett Spanien, började tjat om egen julgran och hur rummet ska pyntas till jul. Jag var övertygad om att det hela skulle ebba ut i mitten av september, men ack vad fel jag hade. Nu har hon övertalat hela familjen om att det är Novent som gäller och det är bara att åka med fram till jul. Vill du också smygstarta bjuder jag på en liten pannacotta med pepparkakssmak som uppvärmning. Smaklig läsning!



Pepparkakspannacotta, 4 stora eller 8 små
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
1 tsk pepparkakskrydda
2 gelatinblad
krossade pepparkakor
lingon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde med vanilj- och strösocker.
Tillsätt kryddorna och låt sjuda ca 5 min.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem sedan i grädden.
Häll upp på glas i valfri storlek.
Dekorera med krossade pepparkakor och frostnupna lingon.

5 nov. 2023

Pasta Cacio e Pepe - här får du äntligen veta vad det är och hur man gör den!

 Singel i stan på 90-talet, - då blev det allt som oftast pasta till middag. Med vänner över blev den krämig med något slags kött, ost och kanske en grönsak. Söndag kväll blev det ofta snabbmakaroner, en klick smör, ketchup och så toppade jag med riven ost innan jag åt med sked direkt ur kastrullen. Mina kokkonster har utvecklats men jag ska erkänna att de få gånger jag är helt ensam hemma kan det bli en kastrull pasta. Veckans recept är en vuxnare variant, utan ketchup, med endast 3 ingredienser där pastavattnet är den avgörande faktorn. Smaklig läsning!


Pasta Cacio e Pepe, 2 port

Bucatini, eller vanlig spagetti

1 ½ dl riven pecorino

1 tsk hel svartpeppar

en rejäl klick smör

salt

 

Börja med att sätta på pastavattnet.

Mortla pepparen och fräs den i en rejäl klick smör i en stekpanna på medelvärme några minuter.

Riv osten fint.

När det är 2 min kvar på pastans koktid häller du av den men spar 2 dl av pastavattnet.

Lägg pastan i stekpannan tillsammans med den rivna osten.

Tillsätt pastavattnet lite i taget och rör om hela tiden på medelvärme.

Pastan, vattnet och osten ska liksom mojsa ihop sig och bli krämigt, inte rinnigt.

Smaka av med salt och servera med mer riven ost och svartpeppar på toppen.

 

29 okt. 2023

Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

En slö söndag och jag får plötsligt lust att ge mig i kast med en liten rensning i köksskåpen. Jag hittar såväl arkeologiska fynd, havregryn med utgångsdatum 2018, som rena guldkorn i form av torkade tranbär och valnötter. Ett par påsar torrjäst gömde sig också därinne tillsammans med en full påse rågsikt och en skvätt sirap. Perfekta ingredienser till ett grytbröd och här nedan kommer receptet.
Smaklig läsning!


Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

3 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

½ pkt torrjäst

1 dl hackade valnötter

1 dl torkade tranbär

1 msk sirap

3 dl vatten

2 tsk salt

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt sirap och vatten.

Knåda minst 10 min med maskin, 20 min för hand.

Låt jäsa under duk 2 timmar i rumstemperatur.

Sätt på ugnen, 230 grader och sätt in en gjutjärnsgryta med locket på nederst i ugnen 40 min innan jästiden går ut.

Ta försiktigt ut grytan och klä den med ett bakplåtspapper.

Stjälp ner degen, sätt på locket och baka i 30 min.

Ta av locket, sänk till 200 grader och baka ytterligare 10 min.