Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små
3 äggvitor
180 gr socker
1 ½ tsk maizena
1 citron, skalet
1 msk citronsaft
färska bär
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggvitorna till toppar.
Tillsätt sockret en matsked i taget under vispning.
Marängen ska bli glansig och fast.
Sikta över maizena och riv ner skalet från citronen.
Häll i citronsaften och vänd sedan försiktigt tills allt blivit ordentligt blandat.
Bred ut smeten till 6 små eller en stor rundel.
Sätt in i ugnen och sänk till 150 grader.
Grädda de små i 30 min, den stora i 1 timme.
Öppna luckan och låt den stå kvar i ugnen för att svalna.
Lägg försiktigt över på tallrikar eller tårtfat.
Vispa grädden toppig och fördela på marängen.
Dekorera med färska bär och gärna lite rostade nötter för extra krisp.
Tips!
Marängen går att göra dagen innan men ska då förvaras i en lufttät burk fram till servering. Den är spröd så var försiktig.
När det inte blir som man tänkt….
… ja, då får man tänka om!
Min stora fina maräng sprack för att jag inte lät den kallna i lugn och ro utan ställde in den i kylen.