Kanske inte riktigt på en kvart, men med vår inköpslista och några genvägar blir julmaten en hyfsat snabb affär.
3 sorters sill, griljerad skinka, gravad lax med senapssås, prinskorv, köttbullar och rödbetssallad, smör ost och bröd

1 brk matjessill
1,5 dl grädde
1-2 msk kaviar
Hackad dill, purjo och röd lök
Vispa grädden tjock med kaviar och lite av spadet från majtessillen.
Häll av sillen och lägg den i en form.
Blanda kaviargrädden med sillen och gör ränder av dill, purjo och röd lök.
Romsill
1 brk röd stenbitsrom
1 brk 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
purjolök
citron – saft och rivet skal
svartpeppar
Häll av sillen och blanda den med romröran.
Gravlaxsås
4 msk socker
4 dl matolja
salt, vitpeppar
hackad dill
Slå hälften av såsen i en annan skål och ställ åt sidan.
Blanda ner den hackade dillen. Förvara kallt
Senapssill
Häll spadet av sillen och blanda i senapssåsen du ställt åt sidan.
Klassisk skinkgriljering
1 ägg
4 msk senap
1 msk socker
salt – en nypa
ca 1 dl ströbröd
Täck skinkans ovansida och strö sedan resten av ströbrödet över griljeringen.
Griljera skinkan ca 15 minuter, eller tills den fått fin färg.
2 brk snabb-sill
1 tub kaviar
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 brk stenbitsrom
1 purjolök
1 stor röd lök eller 2 små
1 stor gul lök eller 2 små
1 knippe dill
1 citron
potatis
färdigkokt skinka
gravad laxköttbullar
prinskorv
rödbetssallad
en god ost
smör
bröd
knäckebröd
grov senap
senap
majonnäs
vinäger
matolja
strösocker
ägg
1 brk 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
purjolök
citron – saft och rivet skal
svartpeppar
Blanda crème fraiche med stenbitsrom,
skivad purjolök samt saft och rivet skal av citron.
Smaka av med svartpeppar.skivad purjolök samt saft och rivet skal av citron.
Häll av sillen och blanda den med romröran.
10 msk grov senap
4 msk vinäger4 msk socker
4 dl matolja
salt, vitpeppar
hackad dill
Blanda senap, vinäger och socker i en skål.
Vispa ner matoljan droppvis.
Salta och peppra efter smak.Vispa ner matoljan droppvis.
Slå hälften av såsen i en annan skål och ställ åt sidan.
Blanda ner den hackade dillen. Förvara kallt
Häll spadet av sillen och blanda i senapssåsen du ställt åt sidan.
Klassisk skinkgriljering
1 ägg
4 msk senap
1 msk socker
salt – en nypa
ca 1 dl ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, senap, socker och salt med en msk av ströbrödet.Täck skinkans ovansida och strö sedan resten av ströbrödet över griljeringen.
Griljera skinkan ca 15 minuter, eller tills den fått fin färg.
INKÖPSLISTA 4-6 personer
2 brk matjes2 brk snabb-sill
1 tub kaviar
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 brk stenbitsrom
1 purjolök
1 stor röd lök eller 2 små
1 stor gul lök eller 2 små
1 knippe dill
1 citron
potatis
färdigkokt skinka
gravad laxköttbullar
prinskorv
rödbetssallad
en god ost
smör
bröd
knäckebröd
grov senap
senap
majonnäs
vinäger
matolja
strösocker
ägg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar