13 nov. 2022

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port



Jag gillar att ta en ganska enkel råvara och snitsa till den lite. Fläskytterfilé är detsamma som benfri kotlettrad och det man gör kassler av. I dagens recept blir det en variant på italiensk porchetta som jag smaksätter med vitlök, örter och citron. Servera med blanda rotfrukter och dragonsås, eller på en nygrillad bit surdegsbröd med  örtmajonnäs. Smaklig läsning!

 

Fylld fläskytterfilé med vitlök och citron, 4 port

800 gr fläskytterfile

3-4 vitlöksklyftor

2 tsk malen fänkål

½ citron, skalet

3 msk hackad persilja

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett snitt längs med filén ca 1 ½ cm tjockt.

Fortsätt snitta och vik ut filén tills du får ett 1 ½ cm tjockt ark.

Riv vitlöken och fördela på köttet.

Strö över citronskal, fänkål, persilja, salt och peppar.

Rulla ihop som en rulltårta och bind upp den med steksnöre.

Lägg karrén på ugnsgallret och ställ en långpanna med 4 dl vatten i under.

Ugnsbaka karrén ca 3 ½ timme eller tills den har en innertemperatur mellan 72-75 grader.

Ta ut karrén, lägg den i aluminiumfolie och låt den vila 30 min före tranchering.

 

Dragonsås, 4 port

3 dl grädde

1 msk kalvfond

2 tsk kinesisk soja

1 msk torkad dragon, eller annan örtkrydda

 

Häll alla ingredienser i en kastrull.

Koka upp och sjud ca 10 min tills såsen tjocknar lite.

Servera rykande varm.










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar