15 jan. 2016

Thomasgymnasiet startar ny restaurangutbildning

Varför vill ingen bli kock?

Som svar på branschens behov gör Thomasgymnasiet i Strängnäs en ny ambitiös satsning med direkt koppling till måltidsbranschen. Ett nytt restaurangprogram Culinary Craft (enligt Skolverkets benämning Restaurang & Livsmedel) kommer att växa fram med det omgivande mathantverket och dess aktörer som ett utökat klassrum.

Mat/måltider är ett av de områden där kvalificerad arbetskraft som kockar, bagare och konditorer saknas och kommer att saknas ytterligare då branschen växer. Därför har Länsstyrelsen, tillsammans med flera aktörer i länet, initierat arbetet med att ta fram en matstrategi -Stolt mat i Sörmland - för att utveckla maten/måltiden som det mest prioriterade området för länets utveckling fram till 2020. Thomasgymnasiets nya yrkesprogram Culinary Craft är en del av den strategin, för att matcha näringens framtida rekryteringsbehov.

– Vårt nya Restaurang & Livsmedelsprogram kommer att öppna många dörrar för elever som vill arbeta med framtidens måltidshantverk. Våra samarbetspartners och programråd kommer att vara utbildningens hjärta och kunskapsbank. Deras breda förankring såväl lokalt, regionalt som nationellt, stora kontaktnät och brinnande intresse för mat- och måltidsutveckling och entreprenörskap borgar för en helt unik utbildning, säger Anna Zachrisson, rektor på Thomasgymnasiet.

Culinary Craft kommer att ha en ambitiös hållning för att attrahera elever med utvecklad eller slumrande passion samt driv för branschen. Programmet kommer att ge goda utsikter till jobb direkt efter examen, samtidigt som det kommer att ge grundläggande behörighet till högskola/universitet så att eleven kan söka direkt till t.ex. Måltidsakademin i Grythyttan. Det nya yrkesprogrammet kommer även sikta mot en lärlingsutbildning för starkt motiverade elever. Programmet kommer att erbjudas från och med höstterminen 2016.

– Vi är också mycket glada över att den prisbelönta krögaren Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Asplund, uppväxt i Strängnäs och med ett stort hjärta till Södermanland, kommer att arbeta med oss för att stärka utbildningen som fadder. Detta tillsammans med att vår landshövding Liselott Hagberg ställer sig positiv till att vara programmets beskyddare, ger oss fantastiska möjligheter för vårt nya yrkesprogram Culinary Craft, säger Anna Zachrisson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar