25 okt. 2019

Mustig köttgryta med doft av Provence, 6 port



1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev
1 morot
1 gul lök
2 dl flaska rött vin
1 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
1 msk vetemjöl
salt & peppar
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
1 lagerblad
smör
olja

Tärna köttet och skär lök och morötter i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg köttet i en rejäl gjutjärnsgryta. Slå lite av vinet i stekpannan, rör runt ordentligt och häll vätskan över köttet. Fräs morötter och lök i olja tills löken blir genomskinlig. Lägg i grytan tillsammans med köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu resten av vinet, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175° i 2 timmar. Bryn champinjonerna hela i smör, lägg i grytan och ställ in i ugnen ytterligare 30 min. Serveras med fördel tillsammans med en potatispuré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar