12 mars 2020

Det här säger överläkare Anders Jansson på Danderyds sjukhus gällande Corona:
Hur vi kan besegra Corona – en överläkares checklista!
Kära släktingar, vänner och övriga facebook-kontakter,
Idag har minst fem fall av Corona-smitta konstaterats i Sverige där ingen vet smittvägen. Enligt min bedömning innebär det att coronaviruset är spritt i det svenska samhället och att en mycket snabb och stor spridning är att vänta mycket snart.
Vad vi än gör nu har vi att vänta blod, svett och tårar framöver. Det kommer att bli brutalt på ett sätt vi inte kan omfamna än. Det innebär inte att vi vare sig ska förtränga faktum eller hänga läpp. Vi skall istället göra allt vad vi kan för att bromsa smittspridningen. Vi vet både från historiska erfarenheter av tidigare epidemier som spanska sjukan, 1957 års influensa, och från covid-epidemin i Kina att det går att bromsa smittspridning genom att minimera onödig exponering.
Varför är det viktigt att bromsa smittan? Om vi får en snabb spridning kommer fler människor att insjukna, men mycket värre är att extremt många människor att bli sjuka samtidigt. Det finns ingen som helst möjlighet för sjukvården att hantera en sådan topp utan vi kommer då att bli tvungna att välja ut de vi skall rädda och resterande kommer inte att kunna få hjälp. Kan vi istället bromsa förloppet kommer mycket färre att insjukna samtidigt varför chanserna ökar enormt att de som insjuknar kan få hjälp.
Hur gör vi det?
1) Om du har feber, halsont eller hosta håll dig hemma oavsett om du varit utomlands eller ej! Minimera kontakt med andra och besök absolut inte sjuk/äldrevård, apotek, kroniskt sjuka eller människor över 60 år.
2) Om du varit i riskområde de senaste 14 dagarna ska du ÄVEN OM DU INTE HAR SYMTOM stanna hemma och hålla barnen hemma från skola, detta i synnerhet om du jobbar inom hälso- och sjukvård eller äldrevård. Ljug och säg att du är sjuk eller vabbar vid behov. Besök inte sjukvård, kroniskt sjuka eller människor över 60 års ålder om det inte är absolut nödvändigt.
3) Vi övriga som är i arbetsför ålder MÅSTE ta oss till jobbet och arbeta om vi inte har feber, hosta eller halsont annars klappar hela samhället ihop och då förstör vi också våra egna och våra anhörigas chanser.
a. Om du kan jobba hemifrån, gör det.
b. När du tar dig till jobbet, välj den transportmetod som exponerar dig minst för andra människor. Om du kan cykla, el-sparkcykla, gå eller ta bilen - gör det. Skit i klimataspekter just nu. Om du tar tunnelbana eller buss kanske du kan hoppa av och gå delar av vägen. Kanske kan du undvika rusningstiden. Märker du att någon hostar ymnigt, kliv av och ta nästa buss/tåg.
c. Håll minst en meters avstånd till arbetskamraterna och ta inte i dem
d. Uppmana arbetskamrater som verkar förkylda att omedelbart gå hem
e. Ställ upp alla dörrar på jobbet så att ni inte behöver ta i handtag hela tiden
f. Tvätta händerna och undvik att ta dig i ansiktet enligt punkt 4e och 4f nedan
4) För alla gäller på fritiden att minska alla onödiga kontakter med människor:
a. Stanna hemma och njut av din familj, filmer, böcker och musik eller gå ut och promenera/sporta i områden där du kan hålla minst 1, helst 2 m avstånd till andra människor
b. Vill du träffa kompisar ta en promenad ihop, ta inte i varandra och håll 1-2 m avstånd.
c. Undvik i möjligaste mån alla former av folksamlingar, i synnerhet inomhus. Absolut inga konserter, diskon, teaterbesök, bio eller dylikt
d. Även om du inte har symtom, besök inte släktingar över 60 år i onödan. Det är jättemysigt att umgås med dem via Facetime också.
e. När du kommer hem går du innan du tar i något annat direkt till handfatet och tvättar händerna med tvål. Blöt händerna och därefter smörjer du in dem med tvål överallt och gnugga minst 20 sekunder INNAN du sköljer bort tvålen. Det är tvålen som spräcker virusets skal och den måste få 20 sekunder på sig. Att sprita händerna går också utmärkt, men torka då inte bort spriten innan den torkat in av sig självt.
f. Undvik att ta dig i ansiktet. Detta är jäkligt svårt eftersom vi gör det hela tiden utan att tänka på det. Ett trick är att ta på sig en handske/plasthandske, för då märker man när man gör det
g. Ta i så lite saker som möjligt när du är ute. Öppna dörrar med foten, eller ta i handtag med handske på (var isf aktsam på hur du sedan hanterar handsken).
5) Om du är över 60 år
a. Följ allt ovan extra noga. Det är mycket viktigt för just dig att inte smittas eftersom det är mycket större risk att du blir allvarligt sjuk eller dör. Avstå till och med att träffa barn och barnbarn den närmsta tiden. De är jättesöta och charmiga på Facetime också (i den mån de är det i verkliga livet).
6) Om du är över 10 år men yngre än 60 år
a. Du måste följa råden ovan för att du inte vill att dina föräldrar och deras föräldrar ska dö i onödan, men också för DIN EGEN SKULL!
b. Du har visserligen mindre risk än äldre grupper att bli allvarligt sjuk, men du har ändå en påtaglig risk att dö. Den allra farligaste formen av fallskärmshoppning är BASE jump, då man hoppar från låg höjd från klippor, broar och byggnader. Om du vill övertala dig om att börja med BASE jump kan du lugna dig med att du kan hoppa 3 hopp utan att överskrida risken som just du har att dö i coronainfektionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar