500 gr champinjoner, skivade
1 -2 msk smör
½ gul lök, skivad
1 liten morot, tärnad
2 vitlöksklyftor
300 gr svart- eller grönkål, strimlad
2 tsk torkad timjan
rapsolja
salt och peppar
9 lasagneplattor
bechamelsås - se recept nedan
riven smakrik ost
Koka bechamel.
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och bryn lök, vitlök och morot tillsammans med torkad timjan.
Tillsätt hälften av svampen och stek den gyllene.
Lägg över i en skål och stek resten av svampen i smör och lägg även den i skålen.
Fräs kålen i lite rapsolja 2-3 min. Den ska bara mjukna lite lätt och lägg över i svampskålen.
Häll hälften av bechamelsåsen i botten på en ugnsfast form, ca 22x28 cm.
Lägg i en tredjedel av lasagneplattorna, skeda över hälften av svampen, lägg på ett lager pasta och ett lager svamp till. Avsluta med ännu ett lager pasta, slå över kvarvarande bechamel och toppa med riven ost.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Bechamelsås
7,5 dl mjölk
1 lagerblad
1 gul lök, grovhackad
1 stjälk blekselleri, skivad
svartpepparkorn
50 gr smör
50 gr vetemjöl
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Värm mjölken tillsammans med lagerblad, lök, selleri och svartpeppar tills den börjar sjuda.
Ställ åt sidan och låt mjölken dra till sig smaken från grönsaker och kryddor ca 20 min.
Värm mjölken försiktigt och sila den.
Smält smöret i en medelstor kastrull, rör ner mjölet så det blir en smet (roux) och koka den försiktigt någon minut. Ta bort från värmen och tillsätt en fjärdedel av den varma mjölken.
Vispa rejält för att få en slät kräm. Tillsätt resten av mjölken i omgångar och vispa den slät mellan varven.
Ställ tillbaka på värmen och koka i några minuter under omrörning tills den tjocknat.
Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar