30 sep. 2022

Chokladkaka med inkokta päron

Ett snabbt pling på dörren, sedan ett –”Hoho, är någon hemma?!” följs av kalabalik när hunden försöker välta vår granne i hallen. Med sig har hon en stor korg med nyplockade päron som jag tacksamt tar emot. De är supergoda att äta som de är, men livslängden är ju begränsad tyvärr. Därför kokar jag marmelad på päron och ingefära, kokar in dem med citron och bakar en kaka till fikat. Smaklig läsning!



Chokladkaka med inkokta päron
3 inkokta päron
3 dl socker
2 ägg
3 ½ dl vetmjöl
1 dl cacao
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner.
Tillsätt olja och mjölk, blanda väl.
Smörj en form och täck den med ströbröd.
Häll i smeten och ställ ner päronen.
Baka 35-40 min i nedre delen av ugnen.
Låt svalna och servera med en klick grädde eller som den är.






Inkokta päron med citron
Päron
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron, saften

Skala päronen, halvera dem om du vill.
Koka upp socker och vatten, lägg ner päronen.
Låt dem koka ca 25 min tills de är nästa mjuka.
Lägg de varma päronen i rena glasburkar och häll på sockerlagen.
Skruva på locken, låt kallna och förvara sedan svalt.

Tips!
Du kan smaksätta päronen med till exempel kanel, vaniljstång eller stjärnanis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar