1 feb. 2024

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små

Succér och misslyckanden, det är väl ändå så man kan sammanfatta livet och matlagningen i stort tänker jag. Det gäller bara att se till att misslyckandena blir så goda som möjligt. Och har du egentligen misslyckats, är det inte så att det kanske bara inte blev som du tänkt från början? Veckans citrondoftande Pavlova är ett utmärkt exempel på ett mycket gott misslyckande. Smaklig läsning!

 

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små
3 äggvitor
180 gr socker
1 ½ tsk maizena
1 citron, skalet
1 msk citronsaft
färska bär
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggvitorna till toppar.
Tillsätt sockret en matsked i taget under vispning.
Marängen ska bli glansig och fast.
Sikta över maizena och riv ner skalet från citronen.
Häll i citronsaften och vänd sedan försiktigt tills allt blivit ordentligt blandat.
Bred ut smeten till 6 små eller en stor rundel.
Sätt in i ugnen och sänk till 150 grader.
Grädda de små i 30 min, den stora i 1 timme.
Öppna luckan och låt den stå kvar i ugnen för att svalna.
Lägg försiktigt över på tallrikar eller tårtfat.
Vispa grädden toppig och fördela på marängen.
Dekorera med färska bär och gärna lite rostade nötter för extra krisp.

Tips!

Marängen går att göra dagen innan men ska då förvaras i en lufttät burk fram till servering. Den är spröd så var försiktig.

När det inte blir som man tänkt….
… ja, då får man tänka om!
Min stora fina maräng sprack för att jag inte lät den kallna i lugn och ro utan ställde in den i kylen. 
I stället för en tjusig, fluffig pavlova blev det ett berg av marängsjok, grädde och bär. 
Inte så vackert som det var tänkt, men minst lika gott.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar