#inspiredbyottolenghi #elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #lax #apelsin #havreris #saffran #sallad #
14 apr. 2024
Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port
Elsas Kantin är till salu!
Så kom dagen när det blev det dags att gå vidare till nya utmaningar. Elsas Kantin är till salu. https://www.blocket.se/.../920_kvm_restaurang.../1001193724
Dags att grilla! Flanksteksrulle med röd pesto, 4 pers
Sätt in i ugnen tills potatisen börjar få färg i kanterna, 15-20 min beroende på storlek.
Spenat- och fetaostpaj, 4 pers
Med gammal vänskap är det som med kärlek, den rostar aldrig även om den kanske gnisslar ibland. Jag har den stora lyckan att ha två av mina äldsta barndomsvänner i samma stad. Det är inte många gånger på ett år som vi lyckas få till en träff, men när vi väl ses är det bara att fortsätta där vi slutade senast. När vi sågs senast gjorde jag det lätt för mig. En härlig paj, en stor sallad, bröd, smör, ost, charkuterier och oliver. Pajen gjorde jag i förväg precis som den goda dressingen till salladen. Minimal tid i köket, maximal tid med väninnorna. Smaklig läsning!
Ett svinsmart svinntips - Lökmajonnäs
Min kompis Marie har höns och jag har en massa grönsaksrens från restaurangen som hon hämtar med jämna mellanrum. Men hönsen får inte äta lök - vad gör man då med ändbitar och skalrester?! En härlig lökmajonnäs så klart. Recept kommer här nedan. Smaklig läsning!
Lökmajonnäs
Skal och ändbitar av 3-4 lökar
2 ½ dl rapsolja
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
en nypa salt
en nypa peppar
1 msk vinäger eller citronsaft
Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.
Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.
Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.
Sila av lök och skal i en finmaskig sil.
Vispa gulor och dijonsenap hårt.
Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.
Smaka av med salt och peppar
Mjuk kaka med blåbär och citronmeliss
Nu önskar jag att solen och värmen ska komma tillbaka! Jag vill ut och jobba i min trädgård, dricka kaffe i solen och njuta av något nybakat. Som veckans söta blåbärskakor. Gärna med en rejäl klick citronkräm på toppen. Till dess tröstar jag mig med att det faktiskt spirar bland vintersådderna i mitt växthus. Spenat och dill har vågat sig upp och banne mig om inte lite sallad också är på väg. Smaklig läsning!