20 juni 2024

Örtslungad färskpotatis med citronvinägrett

 

Örtslungad färskpotatis med citronvinägrett
salt och peppar
citronvinägrett

Koka potatisen och låt den svalna lite.
Mixa olja med persilja, dill och lite salt och peppar.
Häll oljan över potatisarna och slunga runt dem tills de är täckta av olja.
Slå över valfri mängd citronvinägrett.
Smaka av med salt och peppar.


Citronvinägrett
1 citron, skal och saft
½ dl vit vinäger
3 dl neutral olja
1 msk honung
1 tsk salladskrydda

Riv skalet och pressa ut saften ur citronen.
Tillsätt vinäger, olja, honung och kryddor.
Mixa ihop och häll upp på flaska.

Grilla på lite exta, - en perfekt lunch dagen efter med chimichurri

Ganska ofta när vi grillar kör vi på lite extra kött eller kyckling. Dagen efter skivar vi upp köttet och serverar till lunch med en stor sallad, lite goda såser och färskpotatis i någon form.  Chimichurri kan göras på många olika vis, idag bjuder jag på min variant. Smaklig läsning

 

Chimichurri på mitt vis

2 dl hackad persilja

½ dl hackad koriander

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 citron, saften

½ - 1 dl olja

salt och peppar

 

Mixa alla ingredienser tills du får en pestoliknande sås.

Ställ kallt fram till servering.

 



21 maj 2024

Chèvremousse med rödbetor, 4 port

Det sa bara pang så blommade alla mina tulpaner en och samma vecka. Kommer sannolikt inte hända igen men jag fotar som en galning för att se vilka jag behöver flytta så det inte blir stora block av samma färg. Det är tuffa tider för en trädgårdsnörd så här års. En runda i trädgården efter jobbet ger en liten korg med olika späda sallatsblad, diverse örter och i bästa fall en eller annan rädisa. Mest längtar jag efter de första, späda, söta rödbetorna. Tills de är skördeklara kokar jag fjolårets och serverar med Chèvremoussen i veckans recept. Smaklig läsning!

Chèvremousse med rödbetor, 4 pers
4 medelstora rödbetor
salt
olivolja
balsamvinäger
blandade blad och örter
200 gr chèvre
1 tsk honung
1 dl vispgrädde
svartpeppar
chiliflakes

Mixa getosten så slät du orkar.
Tillsätt honung och en nypa peppar.
Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen.
Ställ kallt.
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt betorna svalna.
Skala och skiva betorna.
Lägg sallad på ett fat, fördela betorna runt om.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Spritsa eller klicka ut chèvremousse på betor och salladen.
(Eller servera den på sidan om.)
Strö över chiliflakes och dra ett par drag extra på pepparkvarnen.

Rödbeta, en hälsobomb!
Favoriten från köket är rena rama hälsobomben. Den innehåller ämnen ger lägre blodtryck, starkare immunförsvar och bättre uthållighet. Dessutom dämpar den inflammation som t.ex acne, sätter fart på tarmarna, håller sötsuget i schack och stärker leverns förmåga.




9 maj 2024

3 ingredienser - Pistagemousse med jordgubbar och choklad


Pistagemousse med jordgubbar och choklad

1 brk pistagekräm, 200 gr

250 gr mascarpone

2 dl vispgrädde

mörk choklad

jordgubbar eller andra bär

 

Vispa ihop mascarpone och vispgrädde tills det tjocknar.

Tillsätt pistagekrämen lite i taget. Smaka av.

Klicka eller spritsa moussen i portionsglas med bär i botten.

Hacka chokladen och strö över moussen.

Toppa med mera bär.



1 maj 2024

Ugnsbakad vit sparris med Gruyère

Det kändes som om vintern aldrig skulle ta slut! För ni fårhålla med om att den varit väldigt, väldigt lång i år. Och kall. Och vacker, men kall. Jag jagade fram vårkänslorna med en rejäl dos sparris förra helgen. Rykande varma vita från ugnen med smält ost ena dagen, en välfylld risotto med gröna den andra. Smaklig läsning!



Ugnsbakad vit sparris med Gruyère8 stjälkar vit sparris
50 gr smör
100 gr riven Gruyère
½ citron, saften
salt och peppar
rostade frön eller nötter

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sparrisen lätt och koka den i lättsaltat vatten 5 min.
Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Smält smöret och slå över sparrisen.
Pressa över citronsaften.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen ca 5 min, ta ut och strö över osten.
Ställ in ytterligare några minuter tills osten smält och fått färg.


3 bra saker att veta om sparris!
1. Nyskördad sparris gnisslar när man gnider dem mot varandra. Ett bra sätt att kolla fräschören.
2. Den svenska sparrissäsongen är från maj till juni. Sen ska plantorna växa upp samla kraft. 
3.De långa fibrerna i sparris, och ananas, kapslar in vassa föremål som man av olika anledningar har svalt. Det fick jag veta från 1177 när en av mina bartenders av misstag fått i sig glassplitter







16 apr. 2024

Kycklingbullar med citron & parmesan, 4 port


Kycklingbullar med citron och parmesan, 4 port

600 gr kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 dl hackad persilja
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyfta
½ medelstor gul lök
1 citron
salt och peppar
1 dl vetemjöl
smör
olja
2 dl kycklingbuljong


Riv vitlöken och finhacka den gula löken.
Blanda med färs, ströbröd, persilja, parmesan och timjan.
Riv ner skalet från citronen tillsammans med saften från halva citronen.
Strö över lite svartpeppar och en nypa salt.
Blanda ordentligt.
Häll ut mjölet på ett fat.
Rulla rätt stora köttbullar, platta till dem lite och vänd dem sedan i mjölet.
Häll olja i en stekpanna och lägg en klick smör.
Stek bullarna gyllene i omgångar, ca 3-4 min på varje sida.
Häll av fettet från pannan och häll i buljongen.
Vispa upp stekresterna och lått buljongen koka ihop ett par minuter så den tjocknar något.
Fördela bullarna på tallrikar och slå över lite av buljongen.
Servera med nykokt tagliatelle, eller som jag med en citronsmakande pärlcouscous.

14 apr. 2024

Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port

Man kan ju undra hur någon kom på idén att koka en apelsin i en timme för att göra en dressing… Men åh vad glad jag är för att någon gjorde det och delade med sig av receptet. Jag har använt dressingen till tandoorikryddad kyckling serverad på i princip samma sätt som veckans recept tillsammans med tortillabröd. Idag lagade jag till en bit lax och serverade salladen med grillat lantbröd. ”Man tager vad man haver” och toppar med lite kärlek och en god sås.
Smaklig läsning!


Saffransdoftande sallad med citronbakad lax, 4 port
1 apelsin
50 gr honung
½ pkt saffran
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
600 gr laxfilé i bit med skinnet kvar
6 skivor citron
1 chili, skivad
1 klyfta vitlök, skivad
250 gr cocktailtomater
Salt och peppar
Havreris
Blandade sallatsblad
Dill
Skär bort botten och toppen på apelsinen.
Dela den i 8 delar och lägg i en kastrull.
Tillsätt honung, vinäger och vatten.
Koka långsamt i ca 1 timme tills vätskan är sirapslik.
Ställ åt sidan.
Koka havreris enligt förpackningen och låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg citronskivor, skivad chili, halverade tomater och vitlök på en plåt med papper.
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan neråt.
Salta och peppra.
Baka laxen 18-20 min i ugnen. Ta ut och låt svalna lite.
Blanda havreris och sallatsblad med apelsinsirapen, lägg upp på ett stort fat.
Bryt bitar av laxen och fördela på salladen tillsammans med citronskivor, chili, vitlök och cocktailtomater. Dekorera med dill.


Vitlöksyoghurt
2 dl naturell yoghurt
3 klyftor vitlök
1 tsk honung
salt och peppar
Riv vitlöken fint och blanda med övriga ingredisenser.
Ställ kallt fram till servering.

#inspiredbyottolenghi #elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #lax #apelsin #havreris #saffran #sallad #