3 sep. 2016

Fläskkotletter med salvia, äpple och enbär, 4 port


4 rejäla fläskkotletter
Salt & svartpeppar
Fruktig olivolja
1 stor gul lök, hackad
3 äpplen I klyftor, t.ex Discovery
3-4 blad färsk salvia
8 enbär, krossade
1,5 dl torr cider

Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kotletterna ordentligt med salt och peppar. Häll olivolja i en stektpanna och bryn kotletterna ca en minut på varje sida. Ta ur kotletterna och fräs löken i skyn från kotletterna. Låt löken få lite färg och tillsätt sedan äppleklftor, salvia och enbär.

Lägg lök, äpplen och kryddor i en ugnsfast form. Lägg i kotletterna och slå över cider så att det precis täcker innehållet. Salta och peppra och ställ sedan in i ugnen ca 30 minuter tills äpplena och kotletterna är färdiga.

Visste du...

Salvia är en god och lättodlad örtkrydda både på friland eller i kruka inomhus eller på balkongen. Den har genom historien ofta ansetts vara ett universal medel och har använts mot det mesta. Moderna studier visar att salvia har antibakteriella egenskaper och tydligt kan förbättra minne

Plocka mer plommon!

Supergott att gratinera dem medmascarpone!

Det är inte bara en väldig massa äpplen i år – plommonträden fullkomligt dignar av frukt så passa på att plocka dem nu! 

Ät dem som de är eller prova att göra en chutney med sting eller gratinera dem och njut efter maten.




 Gör en härligt het och syrlig chutney 

2 sep. 2016

Äpplepaj med frötosca


Ett lite mer avancerat recept än de vi oftast gör, men oj vad gott det blir! Låt dig inte avskräckas utan ge den ett ärligt försök :)

Paj deg:
4 dl vetemjöl
200 gr smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
En nypa salt
Vaniljsocker/rivet citronskal
Kör alla ingredienser i matberedaren till en deg och låt sedan degen vila kallt 30 min.
Smörj små eller stora pajformar och klä dem sedan med degen.
Lägg bakpapper i botten på de klädda formarna och häll i torkade ärtor/bönor eller makaroner.
Baka pajskalet i 200 grader tills det blir gyllene, ca 8 min.

Äpplen:
Vi tärnar äpplen och lägger dem i en skål, strör över strösocker, kanel, kardemumma och en tesked vaniljsocker. Svänger sedan runt allt så äpplena blir täckta av blandningen.
Lägger en klick smör i en gjutjärnspanna och steker äpplena tills de mjuknat något.
Sedan fyller vi pajskalet och gör toscasmeten.

Frötosca:
50 gr socker
¾ dl strösocker
50 r mandel
1 msk solrosfrö
½ msk vallmofrö
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
Smält smör och socker.
Blanda i mandelspånen i mjölet ordentligt, tillsätt grädden.

Häll toscasmeten över pajerna och ställ in dem i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter.

Smörstekt mangold med gorgonzola

- som tillbehör till kött eller fisk eller del av en vegetarisk måltid!
500 gr färsk mangold
1 rejäl klick smör
1 bit gorgonzola
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Ansa och skölj mangolden, separera bladen från stjälkarna och strimla bladen fint.

Fräs stjälkarna med en rejäl klick smör, salt och peppar tills de mjuknat något, men fortfarande har tuggmotstånd. Lite olika beroende på stjälkens tjocklek – prova dig fram, det är ju gott! Tillsätt muskot och de strimlade bladen, vänd runt och låt bladen ”smälta” ner något. Lägg över på serveringsfat, bryt osten i bitar och lägg på de varma stjälkarna.

1 sep. 2016

Dags för Skaldjursplatå!





För extra lyxig känsla bjuder vi vännerna på Skaldjursfest och lägger upp kräftor, krabba och räkor på generösa skaldjursfat med ställning från Kitchenlab.



Till raringarna bjuder vi på Kantarellpaj med chèvre, ett urval goda ostar och klassiska såser, nybakt bröd, kalla drycker och avslutar med en pannacotta med bär.










Elsas Äpplemuffins

Nybakta muffins med doft av kardemumma och kanel är svåra att motstå! Som så ofta utgår vi från ett grundrecept som vi vet funkar och sedan blir det olika smaksättningar beroende på vad som är i säsong. Hög tid för Elsas Äpplemuffins!


200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
300 gr äpple i tärningar

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen i ett taget under omrörning.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med äpple och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda i 200 grader 10-12 min.
(Längre om du gör i stora muffinsformar.)

Jag längtar till Italien!

Ni som följer bloggen vet att vi är flitiga resenärer till både nära och långväga resmål. Just nu är längtan till Italien enorm, och framför allt till Toscana. Maten och vinet, kullarna och olivlundarna med havet inom räckhåll och en massa kultur alldeles runt knuten.



Jag vill bila runt bland vin- och olivodlingar, prova årets skörd och sedan laga en enkel men god middag av lokala råvaror. Jag vill doppa fötterna i havet i Grossetto och göra återbesök på den fantastiska Osterian som vi snubblade in på av en slump. En dag i Florens står också på önskelistan tillsammans med en dag i Sienna. Kanske stannar vi till i Bologna på vägen hem och gör ett besök på den fashionabla cocktailbaren där man sprayar isbitarna med torr vermouth när man gör en Dry Martini.



Enkelt och billigt reser man med Ryanair till Bergamo/Milano och bilar sedan söderut. Sajten hyrabilitalien letar fram bästa pris på bilar i alla kategorier och storlekar som kan hämtas upp på flygplatsen som heter Orio al Serio.
Sajten


På vägen mot Toscana kan man stanna till i både Modena och Parma för att smaka äkta balsamico och så skinka förstås. Eftersom Italien är Italien är till och med maten på motorvägsrestaurangerna riktigt god!