2 nov. 2016

Pimpa en Pumpa - Fylld Butternutpumpa, 2 port


1 medelstor butternutpumpa
Smör
Salt och svartpeppar
1-2 gul lök, skalad och strimlad
3 msk smör
1 liten bit ingefära, skalad och strimlad
2 tsk kanel
2 tsk kummin
1 tsk paprika
1 dl russin
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela pumpan i två bitar. Gräv ur kärnorna med en sked och skåra sedan köttet för underlätta för värmen att sprida sig. Placera pumporna med snittytan uppåt på en ugnsfast form och baka dem i ugnen i en dryg timme. Gör sedan fyllningen.
Smält smöret i en kastrull tills det skummar, tillsätt löken , täck kastrullen och låt den sjuda i ca 10 min. Tillsätt ingefära, kryddor och russin. Fortsätt koka tills löken börjar karamelliseras.
Fördela fyllningen i pumpahalvorna och ställ in i ugnen igen ca 15 min. Serveras omgående med skyn från formen.

Pizza Napoletana


Pizza Napoletana, Besmir Balaj & Ville Ilola

”När vi gjorde vårt första försök att göra pizza napoletana i vår egen ugn hemma hos Ville för nio år sen hade vi ingen aning om hur långt den här passionen skulle ta oss; alla pizzor vi har gjort, alla ugnar vi har byggt, alla resor till Neapel. Allt kommer ur en enda sak – jakten på en fulländad pizza napoletana.” 

I boken hittar du degrecept och de 18 pizzarecept du behöver för att äta riktigt bra napolitansk pizza

1 nov. 2016

Pimpa en Pumpa - Butternutsquash!

Butternutpumpan har blivit en favorit i höstköket. 

Vi delar den i mindre bitar och bakar den i ugnen med röd lök, några kvistar rosmarin, en eller ett par vitlökar, rikligt med olja, svartpeppar och salt.  Ett bra tillbehör till vardagens färsbiffar eller helgens stek. 

Pimpa en Pumpa! - Pumparutor, ca 40 bitar


200 gr smör
5 dl socker
6 ägg
400 gr pumpa
6 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk kardemumma
3 tsk bakpulver
1 citron -, skal och saft
600 gr Philadelphiaost
6 dl florsocker
Smörj och bröa en långpanna. Lägg gärna bakplåtspapper i botten.
Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget.
Skala och riv pumpan fint, blanda ner i smeten tillsammans med citronsaften.
Tillsätt mjölet blandat med kanel, kardemumma och bakpulver.
Häll smeten i långpanna och grädda 35-40 min, 175 grader.
Blanda under tiden ihop Philadelphiaost, florsocker och det rivna skalet från citron.
Låt kakan svalna och bre sedan utan frostingen.

 Jag råkade av misstag ha i en näve russin i smeten – det blev gott det med!Pumparutor, ca 40 bitar

Pimpa en Pumpa! Ny temavecka på bloggen

Den här veckan kör vi pumpatema i Skafferiet och delar med oss av gamla och nya recept - häng med och Pimpa en Pumpa i veckan! 

Grön ärtsoppa med röd curry, 2 port


½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
½ msk röd currypasta
1 brk cocosgrädde
1 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
3 dl gröna ärtor
Salt

Skiva lök och vitlök. Fräs dem i oljan i en kastrull tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt currypasta, cocosgrädde, vatten och buljongtärning. Koka upp ordentligt.
Tillsätt ärtorna och koka soppan ca 5 min.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och eventuellt mer currypasta.

Supergott att snabbt fräsa skalade räkor med lite gul curry och servera i soppan!