6 apr. 2017

Var dags gröna mat - Rostad broccoli med karamelliserad röd lök

Broccoli
1 msk olja
Salt och peppar
Röd lök
Olja
1 msk honung

Skär broccolin i bitar och lägg i ugnsfast form.
Vänd den i oljan, salta och peppra.
Rosta i ugnen, 190 grader, 15 minuter.

Skala och skiva löken.
Fräs den i olja tills den börjar bli genomskinlig.
Sänk värmen och tillsätt honung. 
Låt puttra ca 15 min.

Lägg löken på broccolin och servera den varm, eller
låt broccolin svalna och servera med ljummen lök.

5 apr. 2017

Var dags gröna mat - Risonisallad med avokado och solroskärnor, 4 port


5 dl risoni
1 avokado
1 röd lök
3 msk rostade solroskärnor
2 msk hackad persilja
1 msk italiensk salladskrydda
3 msk olja
1 msk vinäger
Salt och peppar

Koka risoni enligt anvisningar på paketet och låt det svalna.
Rosta solroskärnorna och låt dem svalna.
Kärna ur och tärna avokadon, skiva löken tunt och blanda med risonin.
Blanda ner persilja, häll över olja, vinäger och salladskrydda.

Smaka av med salt och peppar – servera!

4 apr. 2017

Var dags gröna mat - Martins Cole Slaw

Ett uppskattat inslag på vår lunchbuffé är Martins krämiga Cole Slaw med kummin.
Hemligheten är att låta vitkålen dra i en klassisk 1,2,3-lag ett par timmar.

Till lagom många gäster:
1/2 vitkålshuvud
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
2 msk kummin
1-2 dl majonnäs

Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Strimla vitkålen fint, helst på en mandolin, och slå sedan den avsvalnade lagen över tillsammans med kummin. Massera kålen en stund och täck sedan bunken med plast och låt stå ett par timmar.
Häll av lagen och krama ur kålen ordentligt.
Blanda kålen med majonnäsen till krämig konsistens.
Vill kan man byta ut en del av majonnäsen mot Crème Fraiche eller gräddfil.

3 apr. 2017

Var dags gröna mat - Linssallad med äpple, rödlök och kardemumma Till 4 portioner:

5 dl kokta röda linser
1 röd lök, hackad
1-2 syrliga äpplen
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk kanel
1 finhackad vitlök
1 msk riven ingefära
5 msk olja
2 msk vinäger eller citronsaft

Lägg alla ingredienser i en stor skål.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Servera som egen rätt, eller som tillbehör till kött eller fisk som tillexempel vår goda Tandooribakade lax.


2 apr. 2017

Var dags gröna mat - Sallad med kålrot, granatäpple och ingefära

Till 4 portioner:
1 medelstor  kålrot eller två små
1 granatäpple
2 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
5 msk kallpressad rapsolja
Salt & peppar


Skala och riv kålroten på rivjärnets grövsta sidan.
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i kålroten 2 min.
Häll av och spola i kall vatten för att få ner temperaturen.
Låt rinna av väl och gör under tiden en dressing på ingefära, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
Krama ur det sista vattnet och slå dressingen över kålroten.
Massera in den ordentligt och ställ kallt en stund.
När det är dags att servera dekoreras salladen med kärnorna från granatäpplet.

1 apr. 2017

Var dags mat - Krämig sellerisallad

2 dl skivad blekselleri
2 dl riven rotselleri
1 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk franska örter
Salt och peppar
Blanda selleri med majonnäs, citronsaft och örter.

Smaka av med salt och peppar

30 mars 2017

Var dags mat - Hyvlad fänkål med äpple och koriander



2 fänkålhuvud
2-3 gröna äpplen
1 kruka koriander, hackad
1 röd lök, tunt skivad
½ citron, saften
3 msk neutral olja
Salt och peppar

Skölj och ansa fänkålen. 
Hyvla den tunt och lägg i en bunke.
Skölj äpplena och skiva dem tunt, lägg i bunken tillsammans med den skivade löken och strö över koriandern.
Salta och peppra lätt. 
Gör en dressing på 3 msk olja och citronsaften, slå över sallad och blanda runt.


Salladen mår bra av att ”stå till sig” en stund!