1 juli 2017

Sommarmat - Sallad med bacon, mozzarella och pocherat ägg, 2 port

Man tager vad man haver... I kylskåpet fanns bacon, mozzarella, ägg och diverse grönt som Martin svängde ihop till den här matiga salladen till lunch.

1 pkt bacon
1 pkt mozzarella
2 ägg
1 msk ättika
Zucchini
Tomat
Salladsblad
Paprika
Lök
2 msk olja
1/2 msk vinäger av valfri sort
Salt och pepppar
Skär och blanda grönsakerna i en skål. Slå över olja och vinäger, salta och peppra, blanda ordentligt.
Strimla baconet och stek det hårt. Lägg över i en sil och låt fettet rinna av ordentligt. 
Bryt isär mozzarellan och strö över bacon.

Koka upp vatten och tillsätt ättika och en nypa salt.
Knäck äggen ett i taget i ett glas.
Ta en sked och gör en virvel i det kokande vattnet, häll ägget i virveln och sänk värmen. Låt ägget sjuda 3 minuter. Lyft det sedan med en hålslev. Upprepa med ägg nr 2 och lägg dem sedan på salladen.

30 juni 2017

Sommarmat - Jordgubbsmaränger

4 äggvitor
5 dl socker - ja, det stämmer!
1 tsk citronsaft
1 msk jordgubbssylt
(röd karamellfärg)

Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad tills sockerkristallerna löst upp sig.
Fortsätt vispa med elvisp i 20 min.

Lägg i sylten och rör om lite så sylten gör smeten randig.
Några droppar karamellfärg gör susen för utseendet.

Klicka ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 130 grader i 50-60 minuter.

29 juni 2017

Sommarmat - Crostinis av dagsgammalt bröd

Det blir mycket sallad sommartid och då kan det behövas lite extra crunch i måltiden! Vi använder dagsgammalt bröd och gör de här härligt doftande krutongerna till vår Caesarsallad bland annat.

Ljust bröd av baguette-typ
Neutral olja
Salt
Rosmarin

Sätt ugnen på 190 grader.
Skiva brödet tunt, 3-4 mm. Lägg ut skivorna på en plåt och ringla över rikligt med olja. Strö över salt och rosmarin, torkad går också bra.
Ställ in i ugnen 10-12 minuter. Skivorna ska få färg men inte brännas.
Låt torka på galler över natten och lägg dem sedan i lufttät burk.

28 juni 2017

Sommarmat - Pesto av mynta


- suveränt till grillat, fågel, fisk eller kött!
6 dl myntablad
½ dl mandel
1 dl kallpressad rapsolja
Salt

Mixa allt till en krämig pesto.
Avnjut till grillat eller i lunchmackan med kyckling, sallad, gurka och en klick majonnäs.
Dags för picnic?!

27 juni 2017

Sommarmat - Bulgogimarinerad kyckling, 4 port


4 kycklingbröst
2 dl bulgogimarinad
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
2 morötter
¼ litet vitkålshuvud
1 tsk sesamolja
2 + 1 msk rapsolja
½ msk soja
Salt och peppar
4 stora blad av isbergssallat
Färsk koriander

Skiva lök, paprika och kyckling. 
Fräs lök och paprika i en vid kastrull med 2 msk olja, tillsätt kycklingen och stek den runt om. 
Tillsätt Bulgogimarinaden, sänk värmen och låt kycklingen koka sönder. Ca 50 min. 
Smaka av med salt och peppar.

Grovriv morötterna och strimla kålen fint. 
Blanda med sesamolja, rapsolja, soya och låt salladen marinera medan kyckling kokar färdigt.

Servera kycklingen i sallatsblad med kålsallad i botten och kycklinggryta ovanpå. Toppa hela härligheten med rejält med färsk koriander.

26 juni 2017

myTaste webläsarknapp - ladda ner den idag!

För några månader sedan skrev jag om den nya funktionen på myTaste, en knapp där man enkelt laddar ner recept till sin kokbok på myTaste från vilken blogg eller hemsida som helst. myTaste samlar populära recept från matbloggar och andra matsajter och gör dem tillgängliga för dig via webben eller appar för iPhones och Android.

För mig som ständigt söker inspiration till nya recept underlättar funktionen enormt. Tidigare har jag försökt spara och samla recept och länkar i olika mappar i datorn, men till slut blir det ett enda mischmasch. Jag ger upp och börjar om från början vilket gör att jag får göra jobbet två gånger. Nu när jag hittar något intressant klickar jag bara ner sidan till min kokbok på myTaste och kan sedan i lugn och ro titta igenom.

myTaste är en av världens största receptsajter och här hittar du en oändlig mängd recept från både proffs och amatörer. Vardagsmat, festmat, LCH, glutenfritt, äggfritt, proteinrikt – vad du än letar efter hittar du det. Du kan söka efter en råvara, favoritbloggare eller en speciell maträtt. Jag använder mig ofta av sajten för att se hur andra lagar till eller kryddar sina rätter. Gå in och sök på kyckling så förstår du vad jag menar.


Ladda ner och läs mer om Webbläsarknappen här!


Sommarmat - Jordgubbspaj med chokladcrème


Pajdeg 
4 dl vetemjöl
200 gr smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
En nypa salt
Vaniljsocker/rivet citronskal

Kör alla ingredienser i matberedaren till en deg och låt sedan degen vila kallt 30 min.
Smörj små eller stora pajformar och klä dem sedan med degen.
Lägg bakpapper i botten på de klädda formarna och häll i torkade ärtor/bönor eller makaroner.
Baka pajskalet i 200 grader tills det blir gyllene.
Låt skalen svalna och fyll dem sedan med chokladcrème och toppa med färska jordgubbar.

Chokladcrème
5 dl vispgrädde, väl kyld
5 ½ msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao


Vispa den väl kylda grädden med sockret tills grädden börjar tjockna. Tillsätt kakao.
Crèmen är bäst nylagad men kan förvara i kylen i burk med lock upp till ett dygn.