19 aug. 2017

Skördetid - Skön grön söndagslunch

Vi har helt ärligt alldeles för få lata söndagar med vår familj, och när vi väl har tillfälle att bara vara hemma och slappa vill vi absolut inte åka och handla. Den här goda ugnsomeletten gjord på dagens skörd och rester från kylen går att variera i oändlighet och kan göras med bara grönsaker så klart!

2 ägg/person
2 msk mjölk/grädde/vatten/person
Salt och peppar
Skivad lök
Skivade tomater
Mangold - stjälkar och blad
Smör till stekning och form
Salt och peppar
Kyckling, korv, kött, ost

Fräs löken i lite smör tillsammans med mangolden.
Blanda ägg och vätska, salta och peppra lätt.
Smörj en ugnsfast form och fördela rester och grönsaker jämnt i formen.
Slå över äggstanningen och baka hela härligheten i 180 grader ca 15 minuter eller tills omeletten slutar skvalpa och har fått fin färg.
Några sallatsblad och ett gott bröd blir grädde på moset.

18 aug. 2017

Skördetid - Bakade tomater


1 kg blandade tomater
4 msk hackade örter
Olivolja
Salt och peppar

Skölj och skär tomaterna i bitar.
Lägg i aluminiumfolie, strö över örter,olja, salt och peppar. Blanda runt.
Vik ihop folien till ett paket och lägg på grillen eller baka tomaterna i ugn, 190 grader, ca 20 minuter.
God mat är inte svårare än så här.


17 aug. 2017

Skördetid - Två nya böcker att inspireras av


Tommy Myllymäki tar sig an sallader i sin nya bok ”Sallad” och som han gör det! Charlie Drevstams bilder är, som vanligt, fantastiska och jag blir full av inspiration. Extra plus för avsnittet om dressing och vinägrett med många goda varianter att välja av.


Lanskapsarkitekten Petter Bergström började experimentera med saft och sylt när han inså hur mycket frukt och bär som går till spillo varje år. Boken, ”Safthushållning” är indelad efter säsong och innehåller recept på såväl saft som eftersaft och bonussylt som kokas på bärmassan som blir över efter saftkoket.

Skördetid - Nykokta betor med vitost


Betor
Vitost, fetaost eller din favoritost
Olivolja
Balsamico
Salt
Peppar

Koka betorna med skalet på tills de är nästan mjuka.
Häll av vattnet och lägg de varma betorna i en skål och slå över plastfilm.
Ställ att svalna och skala sedan betorna på enklaste vis genom att bara dra av skalet och skära bort stjälkar och rötter.
Fördela betorna på tallrikar eller ett stort fat, smula över ost, dra några tag med pepparkvarnen och ta en nypa salt. Ringla över 1-2 msk god olivolja och några droppar balsamicovinäger.

Lite strimlad persilja eller basilika passar bra till, men det är minst lika gott utan.!


16 aug. 2017

Skördetid - Pasta "Mal fatti" med mangold och muskot

- betyder ungefär slarvig pasta och görs med fördel på överbliven och lite trasig pasta, färsk eller torkad!
250 gr pasta (torr)
250 gr mangold
Olivolja
Muskotnöt
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Häll av vattnet och blanda pastan med 1 msk olja, ställ åt sidan för att kallna.
Skölj och ansa mangolden, dela så du får blad och stjälkar för sig.
Stek stjälkarna i lite olja tillsammans med salt och peppar tills de fått fin färg, men fortfarande har tuggmostånd. Vänd ner bladen och låt dem ”smälta” lite. Riv i muskotnöt och smaka av.

Blanda med den kalla pastan och lägg upp på ett vackert fat.

Skördetid i Skafferiet!

Nu lämnar vi Sommarmaten och kör istället tema Skördetid ett par veckor framåt. Vi börjar med ett recept på en pastasallad från vår kokbok som kom ut förra året. Boken finns att köpa på våra restauranger och under Skördetiden finns den till specialpriset 89 kr. 

Det går också bra att beställa boken via mail, bok@elsasskafferi.se, så skickar vi den till dig mot post och portokostnad.


10 aug. 2017

Sommarmat - Rödingfilé med salviastekta bönor & ärtor, 4 port


600 gr rödingfilé
200 gr sockerärtor
200 gr haricots verts/vaxbönor
1 msk hackad salvia
1+2 msk smör
2 msk neutral olja
Salt och peppar
Citronskivor

Ansa bönor och ärtor, dela filéerna till portionsbitar.
Häll olja och 1 msk smör i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt.
Salta och peppra. När fisken börjar ljusna i kanterna är den klar att vända.
Stek ytterligare någon minut.

Fräs bönor och ärtor i en annan panna med 2 msk smör och salvian i 3-4 minuter. Salta och peppra.
(Det går självklart bra att använda annat kryddgrönt.)
Servera direkt tillsammans med en god kall sås, nykokt färskpotatis eller en härlig bulgursallad.


Örtsås till fisk
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1/2 citron, saften
3  msk blandade färska örter
1/2 msk olivolja
Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt.
Såsen går fint att spara ett par dagar om den får stå kallt!