22 okt. 2017

Julbord 2017


Från 22 november till 21 serverar vi ett traditionellt julbord med en grön twist på Elsas Kantin i Strängnäs. Boka på info@elsaskantin.se eller ring 0152-189 55 Varmt välkommen till Elsas Jul!



19 okt. 2017

Skördetid - Tandooribakad blomkål


Blomkål – frysta buketter går också fint
Tandoorikrydda
Rapsolja
Salt

Skiva blomkålsbuketterna.
Lägg dem på en plåt, strö över tandoorikrydda, olja och salt.
Blanda ordentligt och baka sedan kålen 5 min i 190 grader varm ugn.

Servera med en kall yoghurtsås och nykokt basmatiris för en helvegetarisk måltid.

18 okt. 2017

Skördetid - Citron- och örtbakad lax med ljummen fänkålssallad, 4 port

600 gr lax
½ + ½ citron citron
2 msk torkade örter
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär laxen i portionsbitar, gör ett snitt i mitten och stick ner en citronklyfta.
Krydda med salt, peppar och torkade örter.
Baka laxen ca 12 min till en innertemperatur av 44 grader.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.

Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter. En kall sås med färska örter, majonnäs och crème fraiche är gott till!

Skördetid - Fänkålssallad med citron och persilja, 4 port

1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja
Salt och peppar


Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.
Smaka av med salt och peppar. 
Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter.

14 okt. 2017

Skördetid - Paprikaröra


6 paprikor i olika färger
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja
Salt och peppar
Basilika
Sätt ugnen på 200 grader.

Dela paprikorna och lägg dem med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med oskalad gul lök i klyftor och vitlök. Ringla över en dryg matsked olja och rosta i ugnen tills paprikorna blivit rejält svarta. Lägg allt i en bunke och täck med plast, låt svalna. Dra av skinn och skal från paprika och lök. Blanda och smaka av med salt, peppar och färsk basilika.

Skördetid - Färsfylld paprika med paprikaröra, 4 port


4 små eller 2 stora paprikor
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 morot
2 dl kokt ris
1 tsk spiskummin
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka löken och moroten. Blanda med färs, ris och kryddor.

Dela paprikorna och fyll dem med färsen. Baka paprikorna ca 20 minuter, eller tills de har en innertemperatur på 56 grader. Servera med paprikaröra, nykokt ris och en god sallad!

13 okt. 2017

Skördetid - Päronmarmelad med valnötter

1 kg päron (ca 8 st) 
1 ½ citron
I pkt syltsocker
1 msk hackad ingefära
50 gr valnötter, krossade

Skär päronen i 2 cm stora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med ingefära och saften av en pressad citron. Skär den kvarvarande halvan i skivor och lägg i kastrullen. Koka 20 min, tillsätt sedan sockret och koka ytterligare 10-15 minuter eller tills marmeladen har en temperatur på 114 grader. Tillsätt nötterna, koka upp, häll upp på burkar och låt sedan svalna.