16 dec. 2017

Elsas jul - Laxrulle med äpple och pepparrot, ca 8 skivor

1 pkt kallrökt lax (ca 125 gr)
½ dl färskost
1 tsk riven färsk pepparrot
1 äpple, tärnat

Täck en skärbräda med plastfilm.
Lägg laxskivorna lite omlott så du får en rektangel.
Blanda färskost med pepparrot och äpple.
Rulla ihop det hela som om det vore en rulltårta.
Slå plastfilm runt rullen och lägg i frysen för att stelna.
Skär sedan i skivor och servera på krispigt knäckebröd med lite sallad under.
Ett trevligt inslag på julbordet, eller varför inte som förrätt till nyår?

14 dec. 2017

Elsas jul - Lingonbröd, 2 stora limpor


1 L vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl lingonsylt
1 pkt torrjäst
9 dl mjölk
¾ msk salt
1 dl linfrö

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt sylt och mjölk. Knåda degen ca 10 min och låt den sedan jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme.
Smörj två limpformar och fördela degen i dem. Låt jäsa ytterligare 1 timme och grädda sedan i 180 gr ca 30min. Vana bagare knackar på brödet och låter det i håligt är det klart, vi föredrar att spela säkert och mäter brödets innertemperatur. Vid 93 grader är det klart.

Elsas jul - Jimmys paté, glutenfri

200 gr kycklinglever
3 schalottenlökar
500 gr blandfärs
2,5 dl grädde
2 ägg
2 msk mjöl
1 tsk timjan
svartpeppar
salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj kycklinglevern och finhacka löken.
Mal levern med färsen eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt grädden droppvis under omrörning. Bland i timjan, salta och peppra efter sma,.
Fyll en avlång form med smeten och grädda ca 1 timme övertäckt med folie.
Ta ut och låt svalna. Häll bort eventuell vätska och ställ kallt.
Patén kan frysas innan den gräddas eller efter.

Elsas jul - Kristyr till pepparkakshus

Mallar till pepparkakshus finns i överflöd på nätet, det är bara att söka och sedan välja svårighetsgrad. Malin gjorde sina egna mallar och limmade sedan ihop delarna med smält socker. (Jag är den mer rationella,läs stressade, typen som använder limpistol....)

Kristyr:
1 äggvita
1/2 pkt florsocker
ev lite kallt vatten

Vispa äggvitan hårt och tillsätt sockret i omgångar.
Häll upp i spritspåse och pynta loss.
Späd med lite kallt vatten om kristyren är för hård.




13 dec. 2017

Elsas jul - Apelsinsallad med ingefära och röd lök


Plötsligt börjar näsa och ögon rinna - Nej! Inte nu, det är ju en vecka kvar med julbord! En rejäl apelsin skalades, skivades och fick sällskap av ingefära, röd lök, en gnutta vitlök, salt och peppar. Vändes runt med en matsked av vår finaste olivolja, Novellon från Barbera som pressades i november i år. Åt sedan på stående fot i rent medicinskt syfte, men fick även höga smakpoäng - alla medicin är inte besk :)



Elsas jul - Pepparkakspannacotta med rårörda lingon


6 dl vispgrädde
1 vaniljstång
4 gelatinblad
1 dl socker
1 tsk pepparkakskrydda

Häll grädden i en kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden.
Häll i socker och koka upp, sjud sedan 5-6 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
Krama ur dem och smält ner i grädden, tillsätt pepparkakskrydda.
Häll upp i portionsglas och ställ kallt att stelna.

Dekorera med rårörda lingon eller varför inte pepparkakssmul precis innan servering.

12 dec. 2017

Elsas jul - Saffransbullar med mandelmassa och russin

Saffransbröd och lussekatten har en tusenårig historia i vårt land. I äldre tid hade man inte råd att baka med saffranskryddan utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades över de nybakade bullarna. I dagens recept tillsätter vi saffranet i fyllningen för att få saftiga bullar till firandet i morgon.


1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 msk kardemumma
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör


Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 pkt saffran
1 pkt mandelmassa
1 dl russin
1 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg. Klicka i smöret.Knåda degen 10 min i maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek.Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.

Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och saffran till fyllningen och bred ut över degen. Hyvla mandelmassa över och strö på russin. 
Rulla eller vik ihop degen för snäckor. 10 st på varje deghalva för rejäla bullar.
Jäs till dubbel storlek, pensla med ägg, strö över pärlsocker eller flagad mandel. grädda i 220 gr ca 13 min.