8 jan. 2018

Var dags mat!


Julledigheten är över och vi är tillbaka på Kantinen. Känns bra att få sätta igång igen👍
På bloggen blir det nytt tema - Var dags mat! med start idag. Välkommen!

Var dags mat - Fiskgratäng med räkor

Utan min digitala termometer står jag mig slätt i köket! Så skönt att laga vardagsmaten i ugnen och veta att den är färdig när det piper - plätt lätt att lyckas. 

500 gr torskrygg
2 dl skalade räkor
1 purjolök
5 dl grädde
vetemjöl till redning
1 fiskbuljongtärning
2 msk torr vermouth
2 rejäla nävar ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skölj purjolöken, skiva den.
Koka upp grädden med buljongtärning och vermouth.
Red med ca 2 tsk vetemjöl upplöst i kall mjölk.
Lägg purjo, fisk och räkor i en gratängform.
Slå över såsen och strö över osten.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Fisken ska ha en innertemperatur på minst 44 grader och gratängen ska ha fått fin färg.

Var dags mat - Italienska köttbullar i salviadoftande tomatsås


1 brk krossade tomater
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
Vatten
Olja
1 msk torkad salvia
1+1 vitlöksklyfta
500 gr nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt och peppar
2 stora skedar Bruschetta mix
Salt och peppar

Skiva löken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja.
Smula ner buljongtärningen och häll i de krossade tomaterna plus en halv burk vatten.
Salta och peppra, smula ner salvian och låt sjuda ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med ägg, ströbröd, pressad vitlök och bruschetta mix.
Rulla färsen, eller gör biffar av den, och lägg på en plåt.
Baka frikadellerna i 9 minuter.

Servera med tomatsås och nykokt pasta, ris eller bulgur.

4 jan. 2018

Vintertid - Sallad med fänkål och apelsin



1 fänkålshuvud
1 apelsin
2 msk olivolja
1 msk vinäger
Salt och peppar

Skiva fänkålen tunt och lägg upp på ett fat.
Skär bort skalen från apelsinen.
Skiva den sedan och lägg ovanpå fänkålen.
Blanda olja och vinäger och häll över salladen.
Salta och peppra efter smak.
Passar utmärkt till fisk.

Vintertid - Färskostdipp med apelsin, mynta och koriander


1 apelsin
3 brk färskost
1 msk hackad mynta
1/2 msk hackad koriander
1 tsk finhackad chili
1 klyfta vitlök, pressad
Salt och peppar
Honung

Blanda osten med rivet skal från apelsinen och 2 msk pressad apelsinsaft.
Rör ner örter, vitlök och chili.
Smaka av med salt, peppar och honung vid behov.

2 jan. 2018

Vintertid - Frossa i citrus!

Blodapelsin, Pink Grape, White Grape, Lime, Citron, Clementin, Mandarin - mums!

Nu när citrusfrukterna är som bäst är det bara att frossa. Fullt med C-vitamin och smak i praktisk förpackning när vi behöver det som mest. C-vitamin skyddar oss mot både bakterier och virus. Det hjälper också till vid sårläkning, stärker våra celler och gör det lättare för oss att ta upp andra näringsämnen som till exempel järn.


Marinera oliver med olivolja, örter och strimlat skal av citron och apelsin, koka Hirams apelsinmarmelad, gör citronsaft, ta en blodgrape till frukost och en skiva lime i drinken. Pressa citron över salladen istället för att använda vinäger.

Vintertid - Hirams apelsinmarmelad

Bildresultat för märit huldt
Engelsk apelsinmarmelad

1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten

Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.

Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till. 

Bildresultat för märit huldt
Recept från Hirams bästa recept av Märit Huldt 1979