24 jan. 2018

Var dags mat - Sesamstekt kyckling med snabb jordnötsås, 4 port


4 kycklingöverlår
2 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
1 tsk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
Sesamfrön
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda olja, sesamolja, soja, vitlök och chiliflakes.
Pensla på blandningen och ställ in i ugnen 45 min.
Servera med min snabba jordnötsås, stekta grönsaker och nykokt ris.

Snabb jordnötsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ dl jordnötsmör
1 brk cocosmjölk
2 msk sweet chilisås
2 msk soja
Skiva lök och vitlök, fräs i oljan tills de börjar bli genomskinliga.
Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 3 min.

Vill du ha en slätare sås kör du den snabbt med mixer.

23 jan. 2018

Var dags mat - Färsbiffar med soltorkad tomat, 2 port


300 g nötfärs
3 msk finhackade soltorkade tomater
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olja från tomaterna
Salt och peppar
Smör
Blanda samtliga ingredienser till en slät färs och smaka sedan av med salt och peppar.
Forma stora eller små biffar och stek dem i smör ca 5 minuter beroende på storlek och önskad stekgrad. Servera med fyllda paprikor och ugnsbakade körsbärstomater.

Var dags mat - Guacamole av gröna ärtor



3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
3 msk mild olja
1 mogen avokado
½ röd chili
Färsk koriander
Salt och peppar

Kör alla ingredienser i matberedare till en jämn smet. 
Smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Müslibröd

900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst
1 dl müsli


Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)
Baka ut degen till 3 avlånga bröd. Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader

22 jan. 2018

Var dags mat - Sallad med ärtor och mynta

100 gr haricots verts
100 gr sugarsnaps
100 gr gröna ärtor
100 gr babyspenat
75 gr riven lagrad ost
20 gr färsk mynta (1 kruka)
Mild olja och god vinäger
Salt och peppar

Koka Haricots verts och sugarsnaps i lätt saltat vatten 1 min.
Kyl dem sedan snabbt och låt dem rinna av ordentligt.
Blanda de olika ärtorna med riven ost och spenat.
Slå över olja och vinäger. Salta och peppra efter smak. Blanda runt ordentligt.

Var dags mat - Sås av ugnsrostade tomater ca 5 dl färdig sås


1,5 -2 kg tomat
3 finhackade vitlökar
4-5 salviablad, strimlade
1 rejäl kvist rosmarin
1 msk honung
2 msk olja
Salt och peppar
Dela tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Fördela vitlök, örter, honung, salt och peppar över tomaterna och baka dem sedan 1 timme i 180 grader.
Tomaterna ska vara helt mjuka och ha börjat karamelliseras. Låt tomaterna svalna något och mixa dem sedan till en sås. Om man vill kan man passera allt genom en sil för en riktigt slät sås – oavsett vilket är smaken otrolig!

Var dags mat - Stekt torsk med gräslökssås, 4 port


4 bitar torsk i skivor, ca 600 gr
3 msk hackad gräslök
1 st gul lök 
0.5 st morot 
5 st champinjoner 
Ett par persiljestjälkar 
1 st kvist timjan 
5 dl fiskfond 
3 dl vitt vin, torrt 
3 dl vispgrädde 
50 g smör 
salt 
vitpeppar, nymalen 
Citron, några stänk



Skala och hacka grönsakerna.
Fräs dem tillsammans med smör, persiljestjälkarna och timjankvisten utan att det tar färg.
Häll på vinet och fiskfonden, låt koka ner tills hälften är kvar. Sila bort grönsaker och örter.
Slå på grädden och koka ner till 4-5 dl kvarstår.
Stek den skivade torsken gyllene och arrangera på tallrikar. Häll såsen runt om eller låt gästerna servera sig själva.