1 feb. 2018

Var dags (gröna) mat - en ny månad har börjat


Låååånga januari är äntligen över och ljuset återvänder sakta, sakta. Jag har fortfarande lust på asiatiska smaker efter alla helger, men mest av allt längtar jag efter ännu mer grönt. Så mera grönt blir det här på bloggen veckorna som kommer - häng med!

31 jan. 2018

Var dags gröna mat - Vintersallad med apelsin- och wasabidressing


2 dl soyabönor
1 röd lök, skivad tunt
1/2 gurka, strimlad
3 dl strimlad vitkål
1/2 ask mâchesallat
koriander

1 dl pressad apelsin
1/2 dl rapsolja
2 msk risvinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad ingefära
2-3 tsk wasabipasta
salt och peppar

Mixa apelsin, olja, vinäger, vitlöksklyftan och ingefäran med wasabipasta.
Smaka dig fram till din egen styrka, smaka av med salt och peppar.
Blanda grönsakerna och häll över några matskedar dressing, blanda väl och lägg upp på ett vackert fat.

25 jan. 2018

Var dags mat - Klassisk fransk löksoppa, 4 port

v

2 stora lökar
2 msk smör
dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
tsk soja
nymald vitpeppar

1 dl riven ost med smak

Ta fram en gjutjärnsgryta.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. 
Smaka av med soja och sätt ugnen på grill.

Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker färg.


24 jan. 2018

Var dags mat - Sesamstekt kyckling med snabb jordnötsås, 4 port


4 kycklingöverlår
2 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
1 tsk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
Sesamfrön
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda olja, sesamolja, soja, vitlök och chiliflakes.
Pensla på blandningen och ställ in i ugnen 45 min.
Servera med min snabba jordnötsås, stekta grönsaker och nykokt ris.

Snabb jordnötsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ dl jordnötsmör
1 brk cocosmjölk
2 msk sweet chilisås
2 msk soja
Skiva lök och vitlök, fräs i oljan tills de börjar bli genomskinliga.
Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 3 min.

Vill du ha en slätare sås kör du den snabbt med mixer.

23 jan. 2018

Var dags mat - Färsbiffar med soltorkad tomat, 2 port


300 g nötfärs
3 msk finhackade soltorkade tomater
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olja från tomaterna
Salt och peppar
Smör
Blanda samtliga ingredienser till en slät färs och smaka sedan av med salt och peppar.
Forma stora eller små biffar och stek dem i smör ca 5 minuter beroende på storlek och önskad stekgrad. Servera med fyllda paprikor och ugnsbakade körsbärstomater.

Var dags mat - Guacamole av gröna ärtor



3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
3 msk mild olja
1 mogen avokado
½ röd chili
Färsk koriander
Salt och peppar

Kör alla ingredienser i matberedare till en jämn smet. 
Smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Müslibröd

900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst
1 dl müsli


Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)
Baka ut degen till 3 avlånga bröd. Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader