11 feb. 2018

Var dags mat - Pulled Pork med indisk touch



Upp till 1 kg fläskkarré
7 kryddnejlikor
3 tsk  kanel
5 cm ingefära, riven
1 torkad röd chili, grovhackad
2 vitlök
1 liten röd lök, finhackad
1 msk limejuice
1 dl vinäger
1,5 msk råsocker
2 msk rapsolja
Salt

Krossa kryddnejlikan och rosta den i torr stekpanna med kanel och röd chili.
Låt svalna och mixa sedan samman med övriga ingredienser till en smet.
Skär karrén i portionsbitar, eller låt den vara hel, och täck bitarna med kryddblandningen.
Spar det som blir över och låt marinera ett par timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.
Skrapa bort en del av marinaden och bryn sedan köttet runt om.
Lägg över i en ugnsfast form och häll över resterande marinad.
Täck formen noga eller använd en gjutjärnsgryta med lock.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta,
sakta kokas sönder.
Med karré i bit är det klart efter ca 3 timmar, hel karré kan du ställa in över natten.
Dra isär köttet med en gaffel, lägg upp på vackra salladsblad och toppa med lite Spicy Cole Slaw

Var dags mat - Asiatiska wraps med kycklingfärs och nudlar

500 gr kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
2 tsk hackad ingefära
1 chili, finhackad
1 msk olja
1-2 tsk sesamolja
1 dl riven morot
Salt och peppar
Isbergssallat
Cocktailtomater
Koriander
Glasnudlar

Dressing
1 vilöksklyfta
1 tsk honung
2 tsk fisksås
2 tsk soja
2 limefrukter, juicen

Mixa ingredienserna till dressingen och dela tomaterna.
Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
Fräsk kycklingfärsen i oljan tillsammans med vitlök, ingefära, chili och riven morot.
Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt och peppar. 
Blanda ner nudlar och tomater.

Bryt loss stora blad från salladshuvudet och lägg på färs och nudlar.
Ringla över lite dressing och rulla ihop till en wrap.





10 feb. 2018

Var dags mat - Teriyakisås till fågel, fisk och mittemellan!



Teriyakisås
½ dl socker
3 dl japansk soja
½ dl sake
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. 
Koka tills såsen tjocknar och smaka av med salt och peppar.

Använd som sås eller låt svalna och marinera kött eller fisk.

Var dags mat - Snabbgravad kålsallad



1 salladskål (kinakål)
2 tsk salt
1 tsk socker
Chiliflakes

Strimla och skölj salladskålen, låt den rinna av ordentligt.
Strö salt och peppar över tillsammans med en nypa chiliflakes.
Krama och blanda kålen, ställ kallt i minst en timme eller gör salladen dagen innan!

Jag serverar gärna den här salladen till kyckling med teriyakisås som är mild och söt i smaken.

8 feb. 2018

Var dags mat - Masalakryddad kyckling med linssallad, 6 port



6 kycklingklubbor
3 msk garam masala
3 msk olja
Salt och peppar

6 dl kokta linser
½ gurka
1 ask (250 gr) cocktailtomater
Rödkål
1 msk spiskummin
½ citron saften
3 msk olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg kycklingarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Strö över garam masala, salt och peppar.
Ringla över oljan.
Baka kycklingen i 1 timme, ställ att svalna.

Skär gurkan i små bitar, dela tomaterna och strimla kålen. Lägg i en skål tillsammans med linserna och pressa över citron och häll över olja. Smaka av med salt och peppar.

Plocka köttet från de avsvalnade kycklingklubborna och lägg på ett fat tillsammans med linssalladen. Servera med min goda jordnötsdressing, nykokt ris och gärna lite bladgrönt också.

7 feb. 2018

Var dags gröna mat - Kikärtor på olika vis

I dag lägger vi lite extra fokus på kikärtor som är en utmärkt proteinkälla för dig som vill dra helt på eller minska på kött och fisk. Jag använder dem i sallader, - varma och kalla, soppor, röror, vegobiffar och man kan till och med göra veganska maränger på spadet!

Bulgur med rostade kikärtor och granatäpple
Kikärtsbullar med aprikoser och pumpafrö
Sallad med kikärtor, vita bönor och rosépeppar
Kikärtor med färskost, citron och svartpeppar
Mjölk- och äggfria muffins med "maräng"


Var dags gröna mat - Kikärtsbollar med aprikoser och pumpafrö


1 bkr kikärtor
8 finhackade torkade aprikoser
3 msk pumpafrö
1 ägg
1-2 msk olja
1 msk spiskummin
Salt och peppar
1 dl ströbröd

Mixa ärtor med ägg, aprikoser och pumpafrö till en grov massa. Tillsätt 1-2 msk olja.
Tillsätt spiskummin, salta och peppra.
Häll ströbröd i en vid skål. Rulla bullar i ströbrödet och lägg upp plåt klädd med papper.
Stek bullarna i olja eller kör dem i ugnen på 190 gr till de fått fin färg.
Jag serverar dem gärna med PEPERONATA och nykokt ris.