18 feb. 2018

Var dags mat - Krämig köttgryta med senap och dragon



500 gr fläskkarré
1 gul lök, hackad
1 msk olja
2 dl grädde
1 msk fransk senap
1 tsk dragon
½ buljontärning
Champinjoner
Salt & peppar

Strimla fläskkarrén och fräs den med lök och olja i en stekpanna.
Tillsätt grädde, senap, dragon och buljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt små koka ca 10 minuter, servera med ris och grönsaker.

Självklart går det att använda fläskfilé eller kyckling istället!




14 feb. 2018

Var dags mat - Seniorlunch på Elsas Kantin

I Gula Rosornas Företagsby, Strängnäs, ligger vår charmiga lunchrestaurang där vi varje dag serverar utvalda råvaror tillsammans med vår gröna sköna buffé.       Eskilstunavägen 34, 645 34 STRÄNGNÄS, 0152-189 55


Var dags mat - Morot som på "Moro"

På Londonkrogen Moro serverades vi en härlig sallad med morot som bas.


Blanda finriven morot med riven ingefära, vitlök, pressad citron, salt och en rejäl sked spiskummin. Strö lite chiliflagor över innan servering och gärna en klick tjock yoghurt.
Mums!

11 feb. 2018

Var dags mat - Pulled Pork med indisk touch



Upp till 1 kg fläskkarré
7 kryddnejlikor
3 tsk  kanel
5 cm ingefära, riven
1 torkad röd chili, grovhackad
2 vitlök
1 liten röd lök, finhackad
1 msk limejuice
1 dl vinäger
1,5 msk råsocker
2 msk rapsolja
Salt

Krossa kryddnejlikan och rosta den i torr stekpanna med kanel och röd chili.
Låt svalna och mixa sedan samman med övriga ingredienser till en smet.
Skär karrén i portionsbitar, eller låt den vara hel, och täck bitarna med kryddblandningen.
Spar det som blir över och låt marinera ett par timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.
Skrapa bort en del av marinaden och bryn sedan köttet runt om.
Lägg över i en ugnsfast form och häll över resterande marinad.
Täck formen noga eller använd en gjutjärnsgryta med lock.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta,
sakta kokas sönder.
Med karré i bit är det klart efter ca 3 timmar, hel karré kan du ställa in över natten.
Dra isär köttet med en gaffel, lägg upp på vackra salladsblad och toppa med lite Spicy Cole Slaw

Var dags mat - Asiatiska wraps med kycklingfärs och nudlar

500 gr kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
2 tsk hackad ingefära
1 chili, finhackad
1 msk olja
1-2 tsk sesamolja
1 dl riven morot
Salt och peppar
Isbergssallat
Cocktailtomater
Koriander
Glasnudlar

Dressing
1 vilöksklyfta
1 tsk honung
2 tsk fisksås
2 tsk soja
2 limefrukter, juicen

Mixa ingredienserna till dressingen och dela tomaterna.
Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
Fräsk kycklingfärsen i oljan tillsammans med vitlök, ingefära, chili och riven morot.
Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt och peppar. 
Blanda ner nudlar och tomater.

Bryt loss stora blad från salladshuvudet och lägg på färs och nudlar.
Ringla över lite dressing och rulla ihop till en wrap.





10 feb. 2018

Var dags mat - Teriyakisås till fågel, fisk och mittemellan!



Teriyakisås
½ dl socker
3 dl japansk soja
½ dl sake
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. 
Koka tills såsen tjocknar och smaka av med salt och peppar.

Använd som sås eller låt svalna och marinera kött eller fisk.

Var dags mat - Snabbgravad kålsallad



1 salladskål (kinakål)
2 tsk salt
1 tsk socker
Chiliflakes

Strimla och skölj salladskålen, låt den rinna av ordentligt.
Strö salt och peppar över tillsammans med en nypa chiliflakes.
Krama och blanda kålen, ställ kallt i minst en timme eller gör salladen dagen innan!

Jag serverar gärna den här salladen till kyckling med teriyakisås som är mild och söt i smaken.