23 feb. 2018

Var dags (gröna) mat - Ljummen kålsallad med knaperstekt bacon och senapskräm, 4 port


1 pkt bacon
1 broccolistånd
1 litet huvud spetskål
3 msk grekisk yoghurt
2 msk majonnäs
1 msk grov cidervinägersenap
½ msk honung
Salt och peppar

Stek baconet riktigt hårt och lyft sedan över det till en tallrik klädd med hushållspapper, spara stekfettet. Låt baconet svalna.
Blanda dressingen av yoghurt, majonnäs, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp rejält med saltat vatten, strimla kål och broccoli. Lägg i det kokande vattnet och låt sjuda i 3-4 min. Häll av i durkslag och häll sedan över i stekpannan med baconfettet, blanda runt och tillsätt några matskedar av dressingen.
Lägg upp på tallrikar eller en stor skål. Bryt de kalla baconchipsen i bitar och strö över.

22 feb. 2018

Var dags mat - Nudlar med fläskfärs, chili, salladslök och koriander, 4 port


450 gr kycklingfärs
1 chili
1 salladslök
1-2 vitlöksklyftor
1/2 msk hackad ingefära
1 msk olja
2 msk fisksås
1 msk citronsaft
salt och peppar
Färsk koriander

Dela och kärna ur chilin, strimla den fint.
Finhacka vitlök och ingefära, strimla löken.
Fräs allt i 1 msk olja någon minut, tillsätt kycklingfärsen och bryn den. Tillsätt fisksås och citronsaft, smaka av med salt och peppar.
Låt puttra någon minut och strö sedan rikligt med hackad koriander över färsen och servera med nykokt spagetti eller ris.

19 feb. 2018

Var dags mat - Grillad lax med thaidressing, 4 port

600 gr lax
½ röd lök, hackad
½ - 1 tsk finhackad chili
1 lime , saften
½ apelsin saften
2 tsk finriven ingefära
1-2 tsk sesamolja
salt
sesamfrön
gurka
sallatsblad

Blanda lök, chili och ingefära med cirtrussafterna. Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt.
Lägg laxen i hälften av dressingen och marinera i 30 min.

Grilla eller ugnsbaka laxen och servera den med sallad, tunt skivad gurka och resten av dressingen. Strö över rostade sesamfrön. Ris är gott till, men jag gör lika gärna en stor sallad.

18 feb. 2018

Var dags mat - Krämig köttgryta med senap och dragon



500 gr fläskkarré
1 gul lök, hackad
1 msk olja
2 dl grädde
1 msk fransk senap
1 tsk dragon
½ buljontärning
Champinjoner
Salt & peppar

Strimla fläskkarrén och fräs den med lök och olja i en stekpanna.
Tillsätt grädde, senap, dragon och buljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt små koka ca 10 minuter, servera med ris och grönsaker.

Självklart går det att använda fläskfilé eller kyckling istället!




14 feb. 2018

Var dags mat - Seniorlunch på Elsas Kantin

I Gula Rosornas Företagsby, Strängnäs, ligger vår charmiga lunchrestaurang där vi varje dag serverar utvalda råvaror tillsammans med vår gröna sköna buffé.       Eskilstunavägen 34, 645 34 STRÄNGNÄS, 0152-189 55


Var dags mat - Morot som på "Moro"

På Londonkrogen Moro serverades vi en härlig sallad med morot som bas.


Blanda finriven morot med riven ingefära, vitlök, pressad citron, salt och en rejäl sked spiskummin. Strö lite chiliflagor över innan servering och gärna en klick tjock yoghurt.
Mums!

11 feb. 2018

Var dags mat - Pulled Pork med indisk touch



Upp till 1 kg fläskkarré
7 kryddnejlikor
3 tsk  kanel
5 cm ingefära, riven
1 torkad röd chili, grovhackad
2 vitlök
1 liten röd lök, finhackad
1 msk limejuice
1 dl vinäger
1,5 msk råsocker
2 msk rapsolja
Salt

Krossa kryddnejlikan och rosta den i torr stekpanna med kanel och röd chili.
Låt svalna och mixa sedan samman med övriga ingredienser till en smet.
Skär karrén i portionsbitar, eller låt den vara hel, och täck bitarna med kryddblandningen.
Spar det som blir över och låt marinera ett par timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.
Skrapa bort en del av marinaden och bryn sedan köttet runt om.
Lägg över i en ugnsfast form och häll över resterande marinad.
Täck formen noga eller använd en gjutjärnsgryta med lock.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta,
sakta kokas sönder.
Med karré i bit är det klart efter ca 3 timmar, hel karré kan du ställa in över natten.
Dra isär köttet med en gaffel, lägg upp på vackra salladsblad och toppa med lite Spicy Cole Slaw