8 maj 2018

Elsas Älsklingar - Kall inkokt lax, en sommarklassiker!





























1 sida lax, ca 1,5 kg
2 ½ liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot, skalad i skivor
1 gul lök, skalad i skivor

Skär fisken i portionsbitar.
Lägg dem i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant.
Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm.
Täck med smörpapper och låt fisken kallna i spadet.

7 maj 2018

Elsas Älsklingar - Rabarber- och jordgubbscurd med vanilj


- fungerar alldeles utmärkt att göra på frysta bär!
300 gr rabarber
100 gr jordgubb
½ vaniljstång
½ + 1 ½ dl socker
½ dl vatten
6 äggulor
1 nypa salt
½ citron, skalet
50 gr smör    
Skölj bär och rabarber och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången, häll över ½ dl socker, rör om och låt stå ca 30 min.
Häll på vattnet och koka upp. Koka tills alla bitar är upplösta och mixa sedan till en slät puré.
Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad.
Vispa dem lätt och tillsätt sedan socker, salt och citronskal.
Rör hela tiden till smeten blivit varm, men inte het. Häll i 1 dl bärpuré och fortsätt röra tills curden blivit varm igen. Tillsätt resten av purén i omgångar under omrörning och sluta inte förrän curden är varm och tjock.

Klicka i smöret och rör tills det löst sig, häll upp på burk och njut.

Elsas Älsklingar - Pizza Bianco med grönkål och ärtskott

Pizzadeg
4 dl vetemjöl
1 msk torrjäst
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Till sätt olja och vatten. Knåda degen för hand eller 10 min i maskin.
Låt jäsa övertäckt 1 timme.

Topping
Creme Fraiche
Bosnisk vitost, fetaost eller chèvre
Strimlad grönkål
Skivad röd lök
Svartpeppar
Flingsalt
Olivolja
Ärtskott

Sätt ugnen på 230 grader.
Kavla ut degen på bakplåtspapper till 2 små eller
en stor pizza lagom för en vanlig ugnsplåt.
Bred över creme fraiche och klicka ut vitost.
Lägg på grönkål och tunt skivad lök. Peppra.
Grädda pizzan 10-15 minuter.
Toppa med en rejäl bunt ärtskott och ringla över olivolja.
Salta och peppra.

4 maj 2018

Elsas Älsklingar - Gino

Det här är en perfekt dessert att engagera barnen i!
Lite hjälp med att skala kiwin brukar behövas, men sen skivar de glatt på längden och tvären. Att riva och strössla ut chokladen är lika gott som kladdigt fick jag veta av den blivande 7-åringen.


Färska jordgubbar
Kiwi
Banan
Vit choklad
Vaniljglass

Skala kiwin och skär den sedan i skivor tillsammans med jordgubbar och banan.
Fördela i en ugnsfast form och strö över riven vit choklad eller chokladknappar som på bilden.
Hit går det fint att förbereda innan middagen. Slå plast över frukten och ställ kallt tills det börjar närma sig.
Sätt ugnen på grill och ställ in formen. Låt stå till chokladen smälter och börjar få färg.
Servera omedelbart med en rejäl skopa glass!



3 maj 2018

Ät mer grönt - Majrova med vitlök, panko och parmesan


8 medelstora majrovor
2 vitlöksklyftor
3 msk panko (asiatisk ströbröd)
1 msk olja
1 msk citronsaft
riven parmesan
hackad persilja

Skölj och skär sedan majrovorna i klyftor.
Koka upp lätt saltat vatten, till majrovorna och låt dem koka 5 min.
Häll av och lägg i isvatten för att snabbt kyla ner dem.
Pressa vitlöken i en stekpanna, slå på oljan och tillsätt pankon.
Stek under omrörning tills pankon fått vacker färg.
Ta upp majorovorna, låt dem rinna av ordentligt så de är torra och lägg i en skål.
Häll på citronsaften och blanda väl.
Häll över pankon och strö på hackad persilja.
Blanda, ät och njut!



Majrovan är  en av våra första primörer med konsistens som rädisa, men smakar mer som en beta.
Skala inte rovorna innan du tillagar dem utan skölj dem bara för att bevara det mesta av smaken.
Du kan koka majrovan och njuta av den med en stor klick smör och salt, men också skiva den riktigt tunt och ha den som sallad med en dressing på citron, olja och färska örter.

23 apr. 2018

Ät mer grönt! - Burrata med grillat päron, vårlök, romansallad och balsamico, 2-4 pers


1 Burrata
1 päron av fast sort
2 huvud av Little Gem eller 1 stort huvud romansallad
2 vårlökar
Blandad sallad
1 msk olivolja av god kvalitet
2 tsk balsamico
Salt och peppar

Klyfta päronet, salladen och lökarna.
Pensla dem med olja, salta och peppra. 
Lägg dem på grillen och låt dem få färg.
Lägg osten på ett fat, häll på olivolja och balsamico, salta och peppra.
Fördela grönsakerna runt om, servera och ät direkt!