18 maj 2018

Elsas Kalasmat - Hur mycket mat går det åt egentligen?!


 Visst är det gott med rester men ännu skönare är att ha kylen tom efter festen. Här kommer en liten lathund för en buffé med fler än 3 rätter:


Per person
Kallskuret 50 gr
Kyckling 50 gr
Lax 50-75 gr
Potatissallad 100-150 gr
Paj 100-125 gr
Dressing 1-2 msk
Mjukt bröd    50 gr
Hårdost 20 gr
Dessertost 15-25  gr
Färskost 15 gr

Elsas Kalasmat - Nytt tema på bloggen!


Nu är det kalas var och varannan dag – jag älskar det!


Buffé är det självklara valet om man som jag gillar att laga mat, men vill vara med på festen också. Så nu laddar jag upp med mina allra bästa recept som går lätt att dubbla och trippla vid behov, kräver inga större kunskaper men som framförallt går bra att göra i förväg. Häng med! Alex


16 maj 2018

Elsas Älsklingar - Rabarbermojito, 8 st



1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta

Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera direkt.
Eller strunta i rommen och toppa upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!

15 maj 2018

Elsas Älsklingar - Glaze of Glory, eller helt enkelt den bästa marinaden


3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 msk råsocker
2 msk ketchup
1 tsk sambal oelek
Svartpeppar

Mortla vitlöksklyftorna med saltet.
Tillsätt senap, soja, råsocker, ketchup och sambal.
Mal rejält med svartpeppar, minst två teskedar, och tillsätt vinägern.
Blanda allt tills du får en tjock, härlig smet.
Pensla revbensspjällen rejält med glazen och låt dem sedan vila i ett par timmar för att ta riktigt bra smak.
Grilla revbenen hårt eller kör dem i ugn tills de får bra med färg.
Avnjutes med sallad och bröd – ätes med fingrarna!

Elsas Älsklingar - Kycklingröra med curry och mangorajja


1 stor baguette
300 gr tillagad kyckling
1 röd paprika
½ röd lök
2 dl majonnäs
2 msk mango chutney
2 tsk curry
Stimla kycklingen och paprikan.
Hacka löken.
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Kanske vill du ha i lite mer curry?
Skär ett snitt i översidan på baguetten, öppna och lägg i fyllningen.

Stoppa ner några sallatsblad.

14 maj 2018

Elsas Älsklingar - Drömgod Rabarberpaj med vit choklad



500 gr rabarber
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl eller maizena
100 gr vit choklad
½ dl hackad sötmandel
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl. 
Lägg i botten av en smord pajform.
Grovhacka choklad och mandel.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan choklad och mandel.
Fördela över rabarbern och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg.


12 maj 2018

Elsas Älsklingar - Kallrökt lax med gräddkokt svamp, 2-4 port

Ett paket kallrökt lax blir till en festlig förrätt för 4, eller en lätt måltid för 2!


150 gr kallrökt lax i skivor
2 msk torkad skogssvamp
1 msk hackad gul lök
smör
2 dl grädde
Salt och peppar
Blandade salladsblad
Blötlägg svampen ett par timmar i förväg.
Fräs löken i smöret och tillsätt sedan den avrunna svampen.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt grädden och koka under omrörning tills såsen tjocknat.
Täck tallrikarna med lax, lägg sallad i mitten och fördela såsen runt om.