12 juni 2018

Elsas Kalasmat - Gurksallad med dill och mynta, 4 port



-ett svalkande tillbehör till både kött och fisk
1 gurka
1 dl hackad dill
1 msk strimlad mynta
2 msk olja
½ msk vinäger
Salt & Peppar
Violer eller gurkörtsblommor

Skär gurkan i bitar och blanda den med örterna.
Slå över olja och vinäger, blanda. Smaka av med salt och peppar.
Låt stå och dra en stund toppa sedan salladen med viol- eller gurkörtsblommor precis före servering.

11 juni 2018

Elsas Kalasmat - Elsas sommardressing


2 dl majonnäs
1 dl grädde
1 msk senap
Salt, peppar
Vispa grädde och majonnäs.
Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
Gott till både kallskuret och sallad.

Elsas Kalasmat - Pesto av mynta


- suveränt till grillat, fågel, fisk eller kött!
6 dl myntablad
½ dl mandel
1 dl kallpressad rapsolja
Salt

Mixa allt till en krämig pesto.
Avnjut till grillat eller i lunchmackan med kyckling, sallad, gurka och en klick majonnäs.
Dags för picnic?!

Elsas Kalasmat - Quinoasallad med gurka och citron, 4 port



2 dl quinoa
4 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1/2 gurka
1 citron
1/2 purjolök
3 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
2 msk olja
salt och peppar

Koka quinoa i vattnet tillsammans med spiskummin. ca 15 min.
Tillsätt saltet på slutet och låt sedan svalna.

Skär bort skalet och tärna en citron, tärna gurkan och hacka örterna.Blanda med quinoan, tillsätt oljan och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.


Elsas Kalasmat - Vitello Tonnato


Kalvrostbiff eller kalvstek i tunna skivor, 55- 130 gr/person
1 brk tonfisk i olja
3 dl majonnäs
1/2 citron, saften
2 msk kapris
Vitpeppar

Mixa tonfisk med majonnäs, citronsaft och kapris till en slät och luftig sås.
Smaka av med peppar och eventuellt mer kapris.
Lägg köttet på ett serveringsfat och ringla över lite sås, häll resten i en skål och servera vid sidan om.
Servera med en god potatissallad eller rosta färskpotatis i ugnen med vitlök och rosmarin.
En stor grönsallad och ett nybakat bröd blir pricken över i.







8 juni 2018

Elsas Kalasmat - Tomatsalsa med oregano

1 brk cocktailtomater
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk färsk oregano
Salt och peppar

Fräs vitlöken i olja tills den börjar bli genomskinlig.
Tillsätt tomater, vinäger och oregano.
Smaka av med salt och peppar.

Elsas Kalasmat - "Drumsticks" med timjan och vitlök



2 msk färsk timjan
2 vitlöksklyftor
4 msk flytande honung
Svartpeppar
1 tsk chiliflakes
1 citron, saft och skal
1 kg kycklingben
Salt

Lägg timjan, vitlöksklyftor, chiliflakes och honung i en mortel eller mixer.
Dra några rejäla tag med pepparkvarnen.
Riv citronskalet och tillsätt tillsammans med citronsaften.
Mortla eller mixa tills du fått en kladdig röra.
Lägg kycklingbenen i en stor plastpåse, slå över marinaden, knyt ihop påsen och massera kycklingbenen så de blir täckta av marinaden.
Lägg kycklingen kallt i minst 4 timmar, men helst över natten.
Kör kycklingen i ugn, 200 grader ca 40 minuter, eller grilla dem 15-20 min.

Se till att kolen blivit gråvit, annars är temperaturen för hög och kycklingen blir bränd på utsidan och rå mitten.