26 juni 2018

Elsas Sommarmat - Rabarbersylt med lavendel


www.floradania.dk

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g syltsocker
2 msk färska lavendelblommor

Blanda allt utom blommor i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. 
Tillsätt blommorna och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 
Förslut. Förvara i kylskåp.

Elsas Sommarmat - Citron- och timjanolja




Timjan- och citron olja
Timjan av valfri sort
Citronskal – det gula
En neutral olja
Glasburk eller flaska

Skölj timjan och låt torka ordentligt innan den läggs i glas burk tillsammans med strimlor av citronskal. Slå på en god neutral olja så att det täcker.
Ställ i ett ljust fönster en dryg vecka och sila sedan bort örter och citron.

Elsas Sommarmat - Lavendelsocker med vanilj


Använd sockret i sockerkaka eller småkakor – ljuvligt gott ihop med jordgubbar!

4 dl strösocker
2 dl torkade lavendelblommor
1 vaniljstång

Mixa socker, vaniljstång och blommor till ett pulver. 
Häll upp på burk med tätslutande lock.
Låt stå ett tag för bästa smak, upp till ett år utan problem.





Elsas Sommarmat - Grillad lax med thaidressing, 4 port

600 gr lax
½ röd lök, hackad
½ - 1 tsk finhackad chili
1 lime , saften
½ apelsin saften
2 tsk finriven ingefära
1-2 tsk sesamolja
salt
sesamfrön
gurka
sallatsblad

Blanda lök, chili och ingefära med cirtrussafterna. Tillsätt sesamolja en sked i taget och smaka av med salt.
Lägg laxen i hälften av dressingen och marinera i 30 min.

Grilla laxen och servera den med sallad, tunt skivad gurka och resten av dressingen. Strö över rostade sesamfrön. Ris är gott till, men jag gör lika gärna en stor sallad.

Elsas Sommarmat - Jordgubbsmaränger, 16 stora

4 äggvitor
5 dl socker - ja, det stämmer!
1 tsk citronsaft
1 msk jordgubbssylt
(röd karamellfärg)

Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad tills sockerkristallerna löst upp sig.
Fortsätt vispa med elvisp i 20 min.

Lägg i sylten och rör om lite så sylten gör smeten randig.
Några droppar karamellfärg gör susen för utseendet.

Klicka ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 130 grader i 50-60 minuter.

Elsas Sommarmat - Melongazpacho, 6 port










4 röd paprika
2 gul lök
600 gr vattenmelon
½ gurka
1 liten röd lök
2 msk mild olivolja
Salt, peppar, vitlök
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät soppa.
Smaka av med salt och peppar och en gnutta vitlök.
Ställ kallt fram till serveringen.

Servera med frasiga krutonger eller lägg ner lite minimozzarella för extra stuns.

25 juni 2018

Elsas Sommarmat - Ljummen mangold- och kålsallad med krispig salami


100 gr salami
2 msk mild olja
2 vitlöksklyftor, skivade
300 gr mangoldstjälkar och kål
1/2 citron, saften
Salt och peppar
75 gr fetaost
Hackad persilja

Strimla salamin och stek den i oljan tills den börjar mörkna.
Lyft ur salamin och lägg att rinna av på ett hushållspapper.
Lägg i vitlök och mangoldstjälkar och låt dem bli lite genomskinliga.
Tillsätt kål och citronsaft, salta och peppra.
Lägg på ett lock och låt puttra ca 10 min.
Häll upp på ett fat, slå över vätskan, smula över fetaost och salami.
Toppa med rejält med hackad persilja.