10 juli 2018

Elsas Sommarmat - Inlagda krusbär från Löderup


1 L krusbär
1 msk ingefära, färsk
1 röd chili
2 dl strösocker
1 3/4 dl vatten
2 msk cidervinäger

Ansa och snoppa krusbären.
Dela och kärna ur chilin, strimla den fint.
Skala och strimla ingefäran.
Koka upp vatten, socker, vinäger, chili och ingefära och rör tills sockret smält.
Lägg i bären och sjud ca 3 min, bären ska precis börja spricka och inte bli till mos.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

Servera som tillbehör till kött - grillat eller kallskuret! 

Elsas Sommarmat - Persikorelish



3 persikor
1 ½ dl socker
1 dl cidervinäger
en nypa chiliflakes
¾ tsk salt
1 röd lök, skivad

Kärna ur persiokorna och skiva dem.
Koka upp socker, vinäger och chiliflakes.
Tillsätt persikor och salt.  Låt sjuda 15-20 minuter.
Tillsätt löken och sjud ytterligare 5 minuter.
Häll upp på burk och låt svalna.
Håller 5 dagar i kylen.

8 juli 2018

Elsas Sommarmat - Chili- och saltstekta räkor, 2-4 port


600 gr ishavsräkor
1 chili, urkärnad och strimlad
1 msk salt
2-3 vitlöksklyftor, eller fler, finhackade
1 msk olja - om du vill.
3 msk hackad persilja

Ta fram en rejäl gjutjärnspanna och lägg i salt, chili, vitlök och räkor.
Låt räkorna bli riktigt varma och strö sedan över rikligt med hackad persilja. Servera.

Jag gillar att ha i lite olja, men Martin säger att det blir bäst utan - vad tycker du?!

Elsas Sommarmat - Färsk pasta med mangold och tomat, 2 port


1 pkt färsk pasta
1 stor tomat
4-6 cocktailtomater
ca 300 gr mangold
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Hyvlad parmesan
Färska örter
Salt och peppar
Olja

Skiva lök och vitlök tunt.
Fräs lökarna i lite olja i en stekpanna, tillsätt klyftade tomater och mangoldstjälkarna.
Strimla mangoldbladen och smält ner dem med tomaterna, stjälkarna och löken.
Salta och peppra.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Blanda pasta med grönsakerna, hyvla över parmesan och strö över hackade färska örter.

5 juli 2018

Elsas Sommarmat - Pissalladiere, en fransk klassiker


1 pkt pizzamix, eller egen deg
3 medelstora lökar
Olja till stekning
1 msk vatten
Färsk rosmarin
Halverade oliver
Sardeller efter tycke och smak

Skala och skiva löken tunt. Stek den på svag värme 15 minuter, tillsätt 1 msk vatten och låt det koka in. Ställ åt sidan.
Blanda degen enligt anvisningar på paketet. Sätt ugnen på 210 grader.
Fördela den kalla löken, oliver och sardeller över degen. Strö över färsk rosmarin eller timjan. Baka i ugn 15-20 min. Serveras som drinktilltugg eller med en liten sallad som förrätt.



Elsas Sommarmat - Bondbönor med citron och koriander

- en frisk och pigg grön röra att inleda middagen med!



3 dl kokta bondbönor
3 msk mild olivolja
½ citron, saften
2 msk hackad koriander
Salt och svartpeppar

Pilla bort skalet runt bönorna och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en mixer och kör till en slät röra. Smaka av med salt och peppar och kanske lite, lite vitlök.



 Det fina med bondbönor är att de inte är alls så känsliga för köld som andra bönor. Med bara några fåtal plusgrader i jorden gror de villigt. Och bäst av allt är att de små plantorna lätt klarar en köldknäpp utan att duka under medan till exempel kokbönor och brytbönor lätt skadas i en frostnatt och hämmas i utvecklingen. Sara Bäckmo, Skillnadens Trädgård.
Jag kan inte annat än hålla med

Elsas Sommarmat - Citron- och örtbakad lax med ljummen fänkålssallad, 4 port

600 gr lax
½ + ½ citron citron
2 msk torkade örter
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär laxen i portionsbitar, gör ett snitt i mitten och stick ner en citronklyfta.
Krydda med salt, peppar och torkade örter.
Baka laxen ca 12 min till en innertemperatur av 44 grader.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.

Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter. En kall sås med färska örter, majonnäs och crème fraiche är gott till!