14 aug. 2018

Var dags gröna mat - Smörstekt mangold med gorgonzola

- som tillbehör till kött eller fisk eller del av en vegetarisk måltid!
500 gr färsk mangold
1 rejäl klick smör
1 bit gorgonzola
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Ansa och skölj mangolden, separera bladen från stjälkarna och strimla bladen fint.

Fräs stjälkarna med en rejäl klick smör, salt och peppar tills de mjuknat något, men fortfarande har tuggmotstånd. Lite olika beroende på stjälkens tjocklek – prova dig fram, det är ju gott! Tillsätt muskot och de strimlade bladen, vänd runt och låt bladen ”smälta” ner något. Lägg över på serveringsfat, bryt osten i bitar och lägg på de varma stjälkarna.

Var dags mat - Färsfylld paprika med paprikaröra, 4 port


4 små eller 2 stora paprikor
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 morot
2 dl kokt ris
1 tsk spiskummin
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka löken och moroten. Blanda med färs, ris och kryddor.

Dela paprikorna och fyll dem med färsen. Baka paprikorna ca 20 minuter, eller tills de har en innertemperatur på 56 grader. Servera med paprikaröra, nykokt ris och en god sallad!

Paprikaröra
6 paprikor i olika färger
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja
Salt och peppar
Basilika
Sätt ugnen på 200 grader.

Dela paprikorna och lägg dem med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med oskalad gul lök i klyftor och vitlök. Ringla över en dryg matsked olja och rosta i ugnen tills paprikorna blivit rejält svarta. Lägg allt i en bunke och täck med plast, låt svalna. Dra av skinn och skal från paprika och lök. Blanda och smaka av med salt, peppar och färsk basilika.

Var dags gröna mat - Tandooribakad blomkål

Blomkål – frysta buketter går också fint
Tandoorikrydda
Rapsolja
Salt

Skiva blomkålsbuketterna.
Lägg dem på en plåt, strö över tandoorikrydda, olja och salt.
Blanda ordentligt och baka sedan kålen 5 min i 190 grader varm ugn.

Servera med en kall yoghurtsås och nykokt basmatiris för en helvegetarisk måltid.

Var dags mat - Citron- och örtbakad lax med ljummen färkålssallad, 4 port

600 gr lax
½ + ½ citron 
2 msk torkade örter
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär laxen i portionsbitar, gör ett snitt i mitten och stick ner en citronklyfta.
Krydda med salt, peppar och torkade örter.
Baka laxen ca 12 min till en innertemperatur av 44 grader.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.

Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter. En kall sås med färska örter, majonnäs och crème fraiche är gott till!

Var dags gröna mat - Pasta med ricotta, spenat och örter, 4 port


250 gr färsk pasta
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk ricotta
1 dl grovriven parmesan
1 påse färsk spenat
Färska örter
Salt och peppar

Skiva lök och vitlök. Fräs lökarna i olivoljan tills de blivit genomskinliga.
Klicka i ricottan och låt den smälta ner. Tillsätt riven parmesan, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Tillsätt spenat, örter och häll över såsen. Blanda väl.

Använder du fryst spenat behöver du tina den innan och sedan ”vrida ur” den ordentligt.

Var dags gröna mat - Bönsallad med Ajvar och mynta


1 brk blandade bönor
3 msk Ajvar relish, mild
1 msk hackad mynta
Salt och peppar

Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem noga.
Låt rinna av ordentligt.
Blanda bönorna med Ajvar och mynta, smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Våra bästa recept för varje dag!


Förhoppningsvis har du haft möjlighet att njuta av denna varma sommar. Jag har för första gången på 9 år varit ledig både över Midsommar och i juli. Det har sina fördelar att "bara" ha en restaurang och jag känner att ledigheten har varit välbehövlig.

Lusten att laga mat försvann med värmen tyvärr. Jag hade räknat med att ha en massa nya recept efter ledigheten, men eftersom jag i princip livnärt mig på vattenmelon är det skralt med nytt material i Skafferiet -men inte länge till! Det blir fokus på vardagsmat, men också mycket grönt eftersom vi är mitt i skördemånaderna. Så härligt att kunna frossa av närodlat grönt och förhoppningsvis gör den senaste veckans regn att vi också kommer hitta svamp i september.

Tipsa mig gärna om dina vardagsfavoriter och hur du gör för att leva lite grönare!