14 sep. 2018
Äppletider - Ugnsbakad lax med äpple och pepparrot, 4 port
4 bitar lax ca 600 gr
Färskost med pepparrot
1 äpple
Salt och peppar
Sätt ugnen på 150 grader.
Gör ett snitt i laxbitarna och fyll dem med färskosten.
Skiva äpplet och tryck ner i osten.
Salta och peppra och låt stå ca 5 min - tips från Tommy Myllimäki som ger en fastare fisk!
Ställ in fisken i ugnen och baka den i 10 minuter.
Jag gillar att servera blomkålsris med citron och
koriander till, men vanligt ris eller pressad potatis med rikligt med dill är också gott till!
Äppleltider - Fylld fläskfilé med äpple, lök och bacon, 4 port
- en helgfavorit som är lätt att förbereda och servera till många glada gäster!
600 gr fläskfilé
140 gr bacon
2 medelstora äpplen
10 cm purjolök
2 dl crème fraiche
1 äggula
Salt och peppar
Skär bacon i bitar, strimla purjolöken och tärna äpplena. Fräs allt några minuter tills baconet fått fin färg, ställ åt sidan för att svalna.
Blanda sedan med crème fraiche och äggula till en smet.
Sätt ugnen på 175 grader
Dela fläskfilén i 4 bitar och bryn den runt om.
Skär ett snitt längs med varje bit och fyll den med baconröran.
Ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Köttet ska ha en innertemperatur på minst 68 grader.
Brödrevolutionen: varför forntidens bröd är framtidens bröd
Brödrevolutionen: varför forntidens bröd är framtidens bröd
är boken som visar hur bröd kan vara en del av en sund, hållbar och framför
allt njutbar kosthållning.
Boken är skriven av biologen och journalisten Erica
Landin-Löfving. Boken förklarar varför många blir sjuka av att äta dagens bröd
och presenterar en annan typ av bröd som är gynnsam för hälsan. Vi får svar på
vilka spannmål som bör användas, hur mjölet ska malas och hur degen ska jäsas
för att skapa gott och hälsosamt bröd. Innehållet i boken är baserat på nogsamt
granskad fakta som varvas med besök hos några av Sveriges bästa
hantverksbagerier.
Var dags gröna mat - Jordärtskockssoppa med timjan, 6 port
500 g jordärtskockor
2 potatisar
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk timjan
Smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
Skala jordärtskockor och potatis och skär i bitar. Finhacka lök och vitlök.
Fräs ingredienserna tillsammans med timjan och smör i en tjockbottnad kastrull.
Häll över vinet och låt koka ihop en minut. Tillsätt vatten och lägg i
buljongtärningarna. Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är
mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt grädden och
värm. Smaka av med salt och peppar.
7 sep. 2018
Var dags gröna mat - Bönröra med röd curry och cocos, Rödbetsdipp
Var dags gröna mat - Ljummen kikärtsallad med vitlök, stjälk och blad från betor, 4 port
3 msk olja
2 medelstora morötter
2 vitlöksklyftor
1 brk kikärtor
200 gr stjälkar och blad från
betor eller mangold
1/2 citron, saften
1 msk hackad mynta
Salt och peppar
Skär morötterna på längden och
tärna dem sedan.
Fräs dem i oljan tillsammans
med vitlöken tills de mjuknar.
Tillsätt kikärtorna och låt dem
bli genomvarma. Ca 10 min.
Skiva rödbetsstjälkarna fint
och strimla bladen, vänd ner med morötterna och kikärtorna.
Pressa i citronsaft, strö över
mynta och smaka av med salt och peppar.
4 sep. 2018
Superdeg!
600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
1 ½ msk olivolja + 3 msk
1 ½ msk mjölk
1 ½ msk salt
Blanda mjöl och jäst.
Tillsätt vatten, olja och mjölk.
Knåda 5-10 min.
Låt jäsa 1 ½ timme under duk.
Baka ut degen på önskat vis och jäs ytterligare 40 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)