6 dec. 2018

Elsas jul - Grönkålssallad med keso, granatäpple och clementin


I mellandagarna ska jag äta den här med rejäla skinkskivor och ett gott bröd till lunch!
1 påse grönkål
1 liten burk keso
1 granatäpple
1 clementin, saften
1 dl neutral olja
Salt och peppar

Blanda en dressing av clementinsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
Blanda kål, keso och dressing.
Dela granatäpplet på mitten. Pilla ut kärnorna och strö över kålen.
Tips!
Clementinsaft kan bytas ut mot apelsin, ingefära och chili passar också bra eller varför inte prova med en liten nypa kanel i dressingen?

3 dec. 2018

Nyårsmeny 2018

Från vår restaurang i Strängnäs, Elsas Kantin, kan du beställa en härlig 3-rätters till Nyårsafton!



1 dec. 2018

Elsas jul - Mjuk Pepparkaka med lingon och mascarpone



2 ägg
3 dl råsocker
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk eller gräddfil
50 gr smält smör
2 msk lingonsylt

2 dl mascarpone
2,5 dl grädde
1 msk vaniljsocker




Smörj och bröda en form.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor och vänd ner i smeten.
Blanda ner mjölk, smör och lingonsylt.
Grädda ca 40 min.
Låt kakan svalna uppochner i sin form.
Vispa ihop grädde och mascarpone med vaniljsockret.
Dela kakan i 2-3 delar.
Bred ut mascaponekrämen mellan lagren och ovanpå.
Dekorera med små pepparkakor eller varför inte lite frostnupna lingon?

Elsas jul - Fudge med After Eight




300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
3 bitar After Eight

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen. 
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret och After Eight.
Häll upp i knäck formar eller på en plåt och skär i bitar.

Elsas jul - Filodegskorgar med chèvre och honung, 8 pers



- blev bjuden på dessa raringar till först rykande het glögg och sedan iskallt bubbel, funkade lika bra till båda!
 Filodeg
8 skivor chèvre
Honung
Smör eller olja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filodegen i 16 rutor ca 10 x 10 cm.
Smörj en muffinsplåt i metall med smör eller olja.
Lägg 2 filoark i varje form.
Smula ner en bit ost i varje och en liten klick honung.
Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg och osten smält.

26 nov. 2018

Var dags mat - Sesambakad lax med vitlöksfrästa ärtskott, 4 port



600 gr laxfilé
30 gr smör
Sesamfrö
Salt och peppar

Ärtskott
Vitlök, hackad
1 msk olja
1 tsk sesamolja
1 msk soja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela laxen i 4 bitar och lägg på en plåt. Strö över sesamfrö, salta och peppra.
Lägg en klick smör på varje bit.
Ställ in i ugnen 10-12 min.
Ta ut ur ugnen och täck med folie.
Häll oljan i en stor stekpanna.
Lägg i vitlöken och låt den mjukna någon minut.
Tillsätt ärtskott, sesamolja och soja. Rör om ordentligt och låt fräsa 2-3 minuter.
Servera ovanpå laxen tillsammans med nykokt ris och soja.