5 okt. 2011

Mesta möjliga marknadsmys

Andra helgen i oktober betyder marknad i Strängnäs.
Strosa runt bland knallarna, ta en tur i en karusell och njut av folkvimlet.
Visst finns det fynd att göra, men den största behållningen för de flesta är att träffa på gamla bekanta man inte sett på länge och så klart köpa de obligatoriska kokosbollarna.

För att riktigt kunna njuta av helgen och våra vänner som kommer på besök lagar vi redan i kväll till lördagslunchen. Det blir en Ungersk gulasch som förste man hem får värma upp och ställa fram tillsammans med smör och bröd. Vi förbereder också desserten till middagen på lördag.

Lördag kväll börjar vi med lite smått och gott från marknaden. Huvudrätt blir risotto med veckans svampskörd och en halstrad gösfilé. Sen avrundar vi med nybakade frasiga äpplekakor av smördeg toppade med en klick vaniljmascarpone.


UNGERSK GULASCH 6-8 port
1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter köttbuljong
smör, salt, peppar

Bryn lök, vitlök och kummin i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet i omgångar och lägg ner i kastrullen. Salta och peppra.
Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.

SVAMPRISOTTO 6 port
3 dl avorioris
3 dl kycklingfond
1 dl vitt vin (torrt)
svamp efter smak och tillgång
2 msk smör, rumstempererat
2-3 msk riven parmesan
salt, peppar
Fräs svampen i en gryta med tjock botten tills det mesta av vätskan i den ångats bort. Dra åt sidan.
Koka upp ris och vin. När det mesta av vinet är bort tillsätts buljongen lite i taget under omrörning. När all buljong kokats in i riset ska det vara klart och lite lätt ”al dente”. Tycker du riset är för hårt kan du slå på lite vatten fortsätta koka till önskad konsistens.
Tillsätt smör, svamp och parmesan under omrörning.

FRASIGA ÄPPLEKAKOR MED VANILJMASCARPONE
½ stort eller 1 litet äpple/person
smördeg
små pajformar
kanel
farinsocker
smör
1 ägg
mascarpone
vaniljsocker

Skär äpplena i bitar. Jag behåller skalet på men självklart går det bra med skalade äpplen.
Blanda äpplena med kanel och farinsocker i en bunke och skaka runt så de täcks.
Klä små pajformar med smördeg och lägg sedan äpplen i formarna. (Det bästa med den här kakan är att ju fulare själva pajen är innan gräddning, desto finare blir den när det gräddats och puffat upp.)
Lägg in pajerna i frys eller kylskåp tills de ska serveras.
Sätt ugnen på 190 grader. Pensla smördegen med ett uppvispat ägg och lägg en liten klick smör på varje paj. Grädda ca 9 minuter eller tills pajerna fått vacker färg. Blanda under tiden mascarpone med vaniljsocker efter tycke och smak.

VISSTE DU...
Gösen är en av de mest välsmakande sötvattensfiskarna med fast, magert kött. Framför allt på senare tid har fisken fått en renässans. Gösen anses som bäst på höst och vinter , när det är kallt och den går på djupa vatten. Källa: Svensk Fisk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar