Saffransbröd och lussekatten har en tusenårig
historia i vårt land. I äldre tid hade man inte råd att baka med
saffranskryddan utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades
över de nybakade bullarna. I veckans recept tillsätter vi saffranet i
fyllningen för att få saftiga bullar till firandet på söndag.
1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 msk kardemumma
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör
Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 pkt saffran
1 pkt mandelmassa
1 dl russin
1 ägg
Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.Tillsätt mjölk,
sirap och ägg. Klicka i smöret.Knåda degen 10 min
i maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek.Dela degen i två
delar och kavla dem till rektanglar.
Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och saffran till fyllningen
och bred ut över degen. Hyvla mandelmassa över och strö på russin.
Rulla eller vik ihop degen för snäckor. 10 st på varje deghalva för rejäla
bullar.
Jäs till dubbel storlek, pensla med ägg, strö över pärlsocker eller flagad mandel. grädda i 220 gr ca
13 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar