11 dec. 2015

Saffransbullar med mandel och russin, 20-30 st

Saffransbröd och lussekatten har en tusenårig historia i vårt land. I äldre tid hade man inte råd att baka med saffranskryddan utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades över de nybakade bullarna. I veckans recept tillsätter vi saffranet i fyllningen för att få saftiga bullar till firandet på söndag.


1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 msk kardemumma
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör

Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 pkt saffran
1 pkt mandelmassa
1 dl russin
1 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg. Klicka i smöret.Knåda degen 10 min i maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek.Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.

Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och saffran till fyllningen och bred ut över degen. Hyvla mandelmassa över och strö på russin. 
Rulla eller vik ihop degen för snäckor. 10 st på varje deghalva för rejäla bullar.
Jäs till dubbel storlek, pensla med ägg, strö över pärlsocker eller flagad mandel. grädda i 220 gr ca 13 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar