2 dec. 2016

Lammfärsbullar med saffransris, 4 port

I veckans recept använder vi flera av kryddorna som förknippas med jul. Kanel, ingefära och kardemumma till grytan och riset färgas vackert gult och får härlig smak av saffran.

500 gr lammfärs
2 brk krossad tomat
1 paprika
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor skivade
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk + 1 msk spiskummin
1 buljongtärning
Ev en nypa socker
Salt och peppar

Blanda lammfärsen med 2 tsk spiskummin, salt och peppar.
Rulla till små bollar.
Fräs lök och vitlök tills de blir genomskinliga, tillsätt kryddorna, tärnad paprika och krossad tomat. (Lite chili passar också bra om man gillar hetta.)
Tillsätt buljongtärningen och låt koka ca 20 minuter.
Stek bullarna i stekpanna eller lägg försiktigt ner dem i såsen och koka dem färdiga.



 

Saffransris, 4 port
2 dl basmatiris
4 dl vatten
En nypa salt
1 msk rapsolja
½ pkt saffran

Fräs ris och saffran i oljan.
Slå försiktigt på vattnet. Koka upp och låt koka på medelhög värme 15 minuter.
Ställ åt sidan 5 minuter och ”fluffa” sedan upp riset med en gaffel innan servering.
Bild:  Rund bild med ris




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar