31 juli 2022

Smörstekt röding med kantareller, 4 port

Jag anser mig att vara en person som inte är girig, men när jag kommer ut i svampskogen blir jag som förbytt. Minsta lilla kantarell ska ner i korgen för tänk om jag låter den stå och någon annan kommer om ett par dagar och får plocka en fullstor svamp för att jag lät den stå? På min senaste runda i skogen blev det både stort och smått i korgen, men framför allt en riktigt god middag. Smaklig läsning!

 


Smörstekt röding med kantareller, 4 port
4 rödingfiléer, ca 600 gr totalt
färska kantareller
1 medelstor shalottenlök, hackad
smör
salt och peppar

Stek kantarellerna först utan smör så att de tappar en del vätska.
Häll av vätska ifall det är mycket.
Klicka i smör och lägg i löken.
Smaka av med salt och peppar.
Stek tills svampen fått färg, ställ åt sidan.
Stek rödingfiléerna i smör ett par minuter på varje sida.
Salta och peppra. Servera med nykokt potatis.

 


Mer gott med kantareller!

·      Gör en paj med kantareller och chèvre. Den salta osten gifter sig klockrent med svampen. En favorit.

·      Risotto med kantareller, och kanske lite blekselleri, passar till fågel, fisk och kött ifall du inte bara vill njuta av den som den är.

·      Fräs kantareller tillsammans med gårdagens kokta potatis och lite mild lök till en varm potatissallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar