8 juli 2022

Sockerärtor - så här sparar du dem på bästa sätt, eller äter upp dem med en god vitlökscrème

Nu skördar jag flera deciliter sockerärtor varje dag. Ju mer man skördar desto större blir skörden för både luktärtor och ätbara ärtor. 
De vi inte äter upp på en gång förväller jag och styckfryser inför vintern. En knapp minut i kokande vatten och sedan direkt ner i ett iskallt vattenbad. 
Sedan lyfter jag över dem på en handduk för att torka upp innan jag lägger dem på en bricka i frysen. Efter ett par timmar flyttar jag dem till påsar och lägger tillbaka dem i frysen. 



Vill du frossa istället för att spara till senare är den här vitlökscrèmen en höjdare tillsammans med de lite söta ärtorna. 
Smaklig läsning!

Sockerärtor med vitlökscrème
250 gr sockerärtor
1,5 dl yoghurt
1 citron – saft och skal
0,5 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk olja
1 msk finhackad mynta

Blanda yoghurten med vinäger, finriven vitlök, en nypa salt och peppar.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften i yoghurten.
Ställ dressingen åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint och lägg i en skål tillsammans med resten av citronens skal och saft. 
Häll på oljan och strö över myntan. 
Blanda och låt stå ca 10 min.
Lägg ärtorna på ett fat och ringla dressingen runt om.
Ät tillsammans med ett nybakat bröd och något gott från grillen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar