14 apr. 2024

Ett svinsmart svinntips - Lökmajonnäs

Min kompis Marie har höns och jag har en massa grönsaksrens från restaurangen som hon hämtar med jämna mellanrum. Men hönsen får inte äta lök - vad gör man då med ändbitar och skalrester?! En härlig lökmajonnäs så klart. Recept kommer här nedan. Smaklig läsning!



Lökmajonnäs
Skal och ändbitar av 3-4 lökar
2 ½ dl rapsolja
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
en nypa salt
en nypa peppar
1 msk vinäger eller citronsaft

Lägg lökskal och ändbitar i en kastrull.
Tillsätt oljan och låt sjuda på svag värme i 20 min.
Dra åt sidan och låt oljan svalna helt.
Sila av lök och skal i en finmaskig sil.
Vispa gulor och dijonsenap hårt.
Tillsätt ungefär hälften av lökoljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
Häll i vinäger och resten av oljan kan tillsättas lite snabbare nu.
Smaka av med salt och peppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar