14 apr. 2024

Spenat- och fetaostpaj, 4 pers

 Med gammal vänskap är det som med kärlek, den rostar aldrig även om den kanske gnisslar ibland. Jag har den stora lyckan att ha två av mina äldsta barndomsvänner i samma stad. Det är inte många gånger på ett år som vi lyckas få till en träff, men när vi väl ses är det bara att fortsätta där vi slutade senast. När vi sågs senast gjorde jag det lätt för mig. En härlig paj, en stor sallad, bröd, smör, ost, charkuterier och oliver. Pajen gjorde jag i förväg precis som den goda dressingen till salladen. Minimal tid i köket, maximal tid med väninnorna. Smaklig läsning!



Spenat- och fetaostpaj, 4 pers
1 förp kyld pajdeg ( 250 g)
1 klyfta vitlök
400 g tinad fryst bladspenat
2 msk olja
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 frp fetaost


Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en form (24-28 cm i diameter).
Ställt kallt i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Pressa ur så mycket vätska som möjligt från spenaten.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar.
Fördela spenaten i pajskalet och toppa med fetaost.
Häll på äggstanningen och grädda 20-25 min.
Pajen ska ha stannat och fått fin färg.
Senapsvinägrett
1 msk dijonsenap
1 msk cidervinägersenap
½ msk honung
1 ½ dl olja
½ dl vinäger
Salt och peppar
Mixa samman alla ingredienser och ställ kallt tills det är dags att ringla över en härlig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar